Protestniki so izražali tudi nasprotovanje vladnim varčevalnim ukrepom. Foto: EPA
Protestniki so izražali tudi nasprotovanje vladnim varčevalnim ukrepom. Foto: EPA

Shod je potekal pod strogimi varnostnimi ukrepi in na njem se je zbralo okoli 12.000 ljudi. Pohod udeležence vsako leto popelje skozi središče Aten do ameriškega veleposlaništva, pri čemer se spominjajo enega ključnih dogodkov za ponovno vzpostavitev demokracije v državi.

Za varnost je skrbelo več kot 6.000 policistov, v Atenah je veljal tudi poseben prometni režim. Ceste in postaje podzemne železnice v središču mesta so bile zaprte, okrnjen je bil tudi javni promet.

Z današnjimi protesti so zaznamovali spomin na upor študentov na atenski politehnični univerzi leta 1973 proti vojaški hunti, ki je Grčijo vodila med letoma 1967 in 1974 in je uživala podporo ZDA. Vojaška hunta je upor 17. novembra 1973 krvavo zatrla. Natančno število smrtnih žrtev ni bilo nikoli ugotovljeno, vendar številni trdijo, da je bilo v dneh študentskega upora ubitih več deset ljudi.

40. obletnica upora sicer poteka v znamenju globoke gospodarske krize, v kateri tiči Grčija. Številni udeleženci so tako poudarjali, da so zdaj pod še hujšim diktatom kot v času hunte, a da se na to nihče ne odzove.