Glavnega osumljenca so prijeli na Dunaju. Foto: EPA
Glavnega osumljenca so prijeli na Dunaju. Foto: EPA

Hkrati s preventivnimi ukrepi pa v Avstriji poteka tudi politična razprava o povsem novem zakonu o islamskih skupnostih, ki naj bi umiril protimuslimansko razpoloženje v javnosti.

Naj spomnimo: avstrijska policija je v petek na Dunaju, Gradcu in Linzu s hišnimi preiskavami ter preiskavami mošej in molilnic izvedla obširno racijo proti domnevnim islamskim skrajnežem. Zasegli so teroristično propagando, dokumente in denar. Trinajsterica pridržanih je osumljena sodelovanja v teroristični skupini v povezavi "z rekrutiranjem mladih za sirsko državljansko vojno".

Operacija je sledila več kot leto dni trajajoči preiskavi, katere tarča je bilo več ljudi, osumljenih rekrutiranja mladih za bojevanje v Siriji. Osumljence so preiskovali tudi zaradi suma financiranja skrajne Islamske države (IS).

Na bojišča 150 oseb iz Avstrije
Med aretiranimi je tudi domnevni glavni osumljenec Mirsad O., bošnjaški islamski pridigar iz Srbije, znan kot Ebu Tejma, ki je imel v dunajski mošeji Altun Alem, stičišču radikalne struje islama, večkrat pridige.

Na bojišča v Sirijo ali Irak se je iz Avstrije namenilo okoli 150 ljudi, nekaterim med njimi so oblasti odhod preprečile, približno 60 ljudi pa naj bi se z bojišč vrnilo. Pozornost medijev je pritegnil predvsem primer dveh najstnic, ki sta v Sirijo odpotovali aprila, staršem pa sporočili, da se želita tam bojevati za islam.