Belgijske oblasti preiskujejo, ali je šlo pri napadu z mačeto v Charleroiju za terorizem. Foto: EPA
Belgijske oblasti preiskujejo, ali je šlo pri napadu z mačeto v Charleroiju za terorizem. Foto: EPA
Belgijska policija
Charleroi je bil utrdba nekaterih džihadistov, ki so bili vpleteni v marčevski napad v Bruslju in napad v Parizu novembra lani. Foto: Reuters

O napadalcu je znano le, da gre za 33-letnega K. B. iz Alžirije, ki že štiri leta živi v Belgiji, ob napadu z mačeto pa je, kot navaja policija, v arabščini vzklikal "Bog je velik". Storilec je nekajkrat že prišel v navzkrižje z zakonom, vendar pa tega, da bi imel povezave s teroristi, belgijske oblasti niso zaznale, je sporočilo belgijsko tožilstvo.

V napadu z mačeto je ranil dve policistki, nato pa ga je tretji policist ustrelil. Napadalec je zaradi poškodb pozneje v bolnišnici umrl. Napad se je zgodil pred glavno policijsko postajo v Charleroiju, 50 kilometrov južno od Bruslja. Ena izmed policistk je dobila globoke ureznine na obrazu in so jo odpeljali v bolnišnico, druga je bila lažje ranjena. Kot poroča Reuters, je imel storilec na sebi nahrbtnik, vendar pri njem niso našli eksploziva ali drugega orožja.

"Prisotni določeni elementi terorizma"
"Zvezni preiskovalci so me obvestili, da se je začela preiskava poskusa terorističnega umora, glede na to, da so bili prisotni določeni elementi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izjavil belgijski premier Charles Michel. Pri tem naj bi imel v mislih predvsem omenjeni vzklik, kar nakazuje na islamistično ozadje napada.

Podobno so pozneje sporočili tudi iz belgijskega državnega tožilstva. Pojasnili so, da je primer prevzel tožilec, specializiran za pregon terorističnih dejanj, saj bi bil motiv napada lahko terorizem, poroča AFP. T. i. državni sekretar za migracije Theo Francken je sicer sporočil, da je bil storilec v Belgiji nezakonito in da so mu oblasti že naročile, da mora državo zapustiti, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Islamska država je po poročanju BBC-ja v nedeljo sicer sporočila, da je bil K. B. eden njenih "vojakov".

V Liegeu opazili moškega z mačeto
Lokalni mediji medtem poročajo, da je policija zaprla območje v soseski Carre v belgijskem mestu Liege, potem ko so opazili moškega z mačeto. Policija je osumljenca v dvajsetih letih že prijela, a napada naj ne bi načrtoval, mačete prav tako ni uporabil. Oblasti sporočajo, da osumljenec ni bil še kaznovan, menda pa naj bi se policiji lažno identificiral, poroča rt.com.

Napad v Charleroiju je zadnji v vrsti napadov z noži in drugim orožjem v več evropskih državah v preteklih tednih, med katerimi jih je bilo več povezanih s terorizmom.

V Belgiji še vedno velja druga najvišja stopnja ogroženosti, saj razmere po terorističnih napadih v Bruslju 22. marca, v katerih je bilo ubitih več kot 30 ljudi, ostajajo napete.