Azra Bašič se je po vojni zatekla v ZDA, kjer so jo izsledili in jo leta 2011 priprli. Foto: AP
Azra Bašič se je po vojni zatekla v ZDA, kjer so jo izsledili in jo leta 2011 priprli. Foto: AP

Zaradi svoje izredne krutosti je bila med najzloglasnejšimi mučitelji srbskih ujetnikov, navajajo mediji v regiji. Obsojena je, da je kot pripadnica HVO-ja od 26. aprila do začetka maja 1992 sodelovala v umorih, mučenjih, nečloveškem ravnanju in trpinčenju srbskih ujetnikov v domu JLA v Derventi in vasi Polje v BiH-u.

58-letna Azra Bašić, ki je zaradi izjemne krutosti znana tudi kot Azra dva noža in krvava Azra, je bila od leta 2011 v priporu v ZDA, kamor je odšla po vojni. Po zapletenem postopku izročitve so jo ZDA 22. novembra 2016 izročile BiH-u. Čas, ki ga je preživela v priporu, ji bodo upoštevali.

Azra Bašić, ki se je rodila na Reki, je bila za pravosodje BiH-a vrsto let nedostopna. Na začetku leta 2004 jo je FBI izsledil na območju New Yorka, a ji je uspelo pobegniti in je nato leta živela v mestu Stenton v Kentuckyju.

Tožilec, ki je zanjo zahteval 15 let zapora, je sodišče pozval, naj pri izreku kazni upošteva, da je bila izredno okrutna, še posebej pri umoru Srba Blagoja Đuraša, za katerega je obsojena. S tem umorom se je tudi hvalila, za dejanja se ni pokesala in se je izogibala izročitvi BiH-u, je še poudaril tožilec.