Javnost v Braziliji je zelo občutljiva na dvig cen javnih storitev, še posebej v luči visoke javne porabe za izvedbo nogometnega svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Javnost v Braziliji je zelo občutljiva na dvig cen javnih storitev, še posebej v luči visoke javne porabe za izvedbo nogometnega svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Policija je uporabila gumijevke in solzivec. Foto: EPA

Potem ko je župan Eduardo Paes nedavno odobril dvig cene za 10 centov, kar v evrih znaša tri cente, se je približno 800 protestnikov mirno zbralo v središču mesta in se odpravilo proti glavni železniški postaji. Nekateri so s transparenti opozarjali na milijarde ameriških dolarjev, ki so jih oblasti porabile za svetovno prvenstvo v nogometu, denar, ki bi ga po mnenju protestnikov morali porabiti za bolnišnice, šole in infrastrukturo.

Gre za zadnjega v seriji protestov v Braziliji, ki so se začeli lanskega junija. Sprožil jih je oster odziv policije na protest v Sao Paulu, ki ga je tudi sprožila podražitev cen javnega prevoza. Takratni dvig cen je bil zaradi pritiska protestnikov preklican.

Tokratni protest je prerasel v spopad s policijo, ko so protestniki na postaji začeli protestno preskakovati vstopna vratca, policija pa je uporabila gumijevke in solzivec, s katerim je po poročanju Al Džazire želela razgnati pripadnike anarhistične skupine Black bloc.

Policija je protestnike nagnala iz poslopja železniške postaje in s solzivcem želela razgnati zunaj zbrane protestnike, ki so nanjo metali kamenje. Oblasti so morale postajo zapreti, zaradi česar je na tisoče potnikov ostalo ujetih. Nekaterim mimoidočim je postalo slabo zaradi solzivca, določeni pa so tudi omedleli. Med ranjenimi je bil tudi snemalec lokalne televizije, ki je zaradi udarca v glavo v bolnišnici, njegovo stanje pa je resno.

Dvig cen prevoza ni edini razlog
22-letni protestnik Thais Jorao je dejal, da razlog za demonstracije ni zgolj zadnji dvig cene prevoza. "Če bi dvignili ceno prevoza ob tem, da bi imeli dobro zdravstvo in šolstvo, ne bi bilo toliko ljudi na ulicah," je dejal in postavil protest v širši kontekst. "Poleg tega vidimo porabo za svetovno prvenstvo za stvari, ki jih v resnici ne potrebujemo. Hočemo zdravstvo, šolstvo, spodoben javni prevoz," je še dejal.