Oblasti dogodek v Bruslju obravnavajo kot teroristični napad. Foto: EPA
Oblasti dogodek v Bruslju obravnavajo kot teroristični napad. Foto: EPA
Nov poskus terorizma v Bruslju

Belgijska policija je kmalu po dogodku prek Twitterja obvestila, da je incident na glavni železniški postaji pod nadzorom, kar je kasneje potrdil tudi tiskovni predstavnik policije.
Identiteta moškega še ni znana
Oblasti, ki dogodek obravnavajo kot teroristični napad, so nekaj ur pozneje sporočile, da je moški mrtev. Niso pa še znane nobene podrobnosti o njegovi identiteti. Po poročanju očividcev naj bi bil star približno 35 let.

Zaradi incidenta je bil na železniški postaji ustavljen promet, poslopje in del okolice pa so izpraznili.

Časopis DH navaja državnega tožilca, da je bil ubit moški z nahrbtnikom in pasom z razstrelivom. Moški naj bi eksplozijo sprožil, potem ko je postal sumljiv vojakom, je še povedal tožilec.

Časopis Laatste Nieuws, ki se sklicuje na navedbe očividcev, je poročal, da naj bi moški pred manjšo eksplozijo v arabščini zakričal "Alah je velik". Vojaki, ki so prihiteli, naj bi videli, kako mu izpod oblačil gledajo kabli, nato pa so nanj streljali. Policija je potrdila, da so na moškega streljali vojaki, ki pomagajo pri varovanju železniške postaje.

Belgijski premier Charles Michel je prek Twitterja pozval ljudi, naj sledijo navodilom policije.

Vojska na ulicah
V Bruslju po terorističnih napadih v Parizu novembra leta 2015 in bombnem napadu na bruseljskem letališču marca lani, za katere je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, veljajo poostreni varnostni ukrepi. Poleg policistov tako na bolj izpostavljenih javnih krajih patruljirajo tudi vojaki. V lanskem napadu je bilo ubitih 32 ljudi.

Nov poskus terorizma v Bruslju