Gre pa za prve težave takšnega obsega v skoraj 50-letni zgodovini jeza Oroville. Foto: Reuters
Gre pa za prve težave takšnega obsega v skoraj 50-letni zgodovini jeza Oroville. Foto: Reuters
V Kaliforniji zaradi poškodovanega jezu izredne razmere
V Kaliforniji evakuacija zaradi jeza

Prepust na 230-metrskem jezu je oslabilo močno deževje, zaradi česar bi se lahko vsak čas porušil, pravijo oblasti. Ljudje, ki živijo na poplavnih območjih, morajo zato takoj zapustiti domove, poroča BBC. Ukaz za evakuacijo je doletel nižje ležeča območja v bližini jezu, kot razlog pa so navedli "nevarne razmere" na jezu. Nanašalo naj bi se na približno 188.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Guverner Kalifornije Jerry Brown je v treh okrožjih na severu te zvezne države, Butte, Sutter in Yuba, zaradi morebitnih poplav razglasil izredne razmere. "Država za ukrepanje v tem zelo resnem položaju namenja vse potrebno osebje in sredstva," je sporočil pozno v nedeljo.

Ljudje z ogroženega območja množično in hitro zapuščajo domove, zato po poročanju tamkajšnjih medijev na avtocestah in bencinskih postajah nastaja velika gneča.

Ustavili tok vode po prepustu, a nevarnost obstaja
Kalifornijski službi za vodne vire je sicer uspelo ustaviti tok vode po prepustu, a ukaz za evakuacijo še velja. Prepust bi se lahko namreč po predvidevanjih v kratkem porušil. Velike količine vode morajo zaradi poškodbe glavnega prepusta spuščati prek pomožnega, ki pa bi lahko pod velikim pritiskom vsak hip popustil, svarijo pristojni.

Sam jez, ki je ločena struktura, je medtem popolnoma nepoškodovan, so zagotovile oblasti v Kaliforniji. Voda v rezervoarju je narasla po večtedenskem obilnem deževju in sneženju po štirih letih hude suše, gre pa za prve težave takšnega obsega v skoraj 50-letni zgodovini jeza.

Jez Oroville so zgradili med letoma 1962 in 1968. Z 230 metri je najvišji jez v ZDA, od Hooverjevega je višji za 12 metrov.

V Kaliforniji zaradi poškodovanega jezu izredne razmere
V Kaliforniji evakuacija zaradi jeza