Močan veter z nalivi je na ulicah glavnega mesta Tajpej povzročil veliko zmede in oviral promet. Foto: Reuters
Močan veter z nalivi je na ulicah glavnega mesta Tajpej povzročil veliko zmede in oviral promet. Foto: Reuters

Tajfun Nesat je na jugu Tajvana povzročil poplave, na severovzhodu in jugovzhodu države pa sprožil številne zemeljske plazove. Zaradi poplav je v južnem delu države v objektih ostalo ujetih več kot 40 ljudi. Skoraj pol milijona ljudi je po navedbah oblasti začasno ostalo brez elektrike.

Okoli 12.000 prebivalcev, ki živijo na območjih, ki so jih ogrožale poplave ali zemeljski plazovi, so morali prepeljati na varno. Odpovedati so morali 42 poletov, motene so bile tudi železniške povezave. Promet in reševanje je onemogočal predvsem veter s hitrostjo sunkov do 119 kilometrov na uro.

Med poškodovanimi je 80 reševalnih delavcev in trije civilisti. Večina reševalcev se je poškodovala zaradi padajočih razbitin, dva izmed njih sta huje poškodovana.

Tajfun se seli na Kitajsko
Nesat je že dosegel provinco Fujian na jugovzhodu Kitajske, kjer so oblasti predhodno razglasile opozorilo pred neurjem in evakuirale več kot 27.000 prebivalcev. Medtem ko se je Nesat premaknil na kitajsko celino, so oblasti izdale opozorilo pred novim tajfunom Haitang, ki se krepi in se približuje Tajvanu.