Glasovalne lističe so proruski aktivisti pretihotapili čez ukrajinske nadzorne točke. Foto: Reuters
Glasovalne lističe so proruski aktivisti pretihotapili čez ukrajinske nadzorne točke. Foto: Reuters
Doneck
Članica volilne komisije v Lugansku prikazuje pripravljenost ruskih aktivistov na glasovanje. Foto: Reuters
Vzhod Ukrajine pred referendumom

Kot je dejal vodja referendumskega odbora v Lugansku Boris Litvinov, so v regiji "90-odstotno pripravljeni" na glasovanje, pričakujejo pa 70-odstotno volilno udeležbo. A na teh dveh območjih na vzhodu Ukrajine je stanje pred izvedbo referenduma o neodvisnosti precej napeto. Kijev in Moskva namreč ves čas proruske aktiviste pozivata, naj referenduma ne izpeljejo.

Separatisti volitev 25. maja ne bodo izvedli
Volišča se bodo odprla ob 8.00, zaprla pa ob 22.00. Predstavniki samooklicanega vodstva nepriznane republike so dejali, da bo referendum veljaven ne glede na volilno udeležbo in da predsedniških volitev, ki bodo 25. maja, ne nameravajo izvesti. Sedež volilne komisije v Donecku je obdan z vrečami peska in bodečo žico, v šotorih pred stavbo pa stražijo oboroženi moški.

Kijev referenduma ne priznava
Glas bodo lahko oddali vsi, ki so starejši od 18 let in ki bodo komisiji predložili potni list z žigom doneške regije. Prav zato bodo volišča odprta 14 ur, in ne običajnih 12, da se bodo ljudje lahko dodali na seznam. Kljub temu o sami izvedbi referenduma ostaja veliko neznank, jasno ni niti, kaj bo sledilo po objavi izidov in kakšna bo usoda vzhoda Ukrajine. Izidi naj bi bili znani že v nedeljo zvečer, a začasna vlada v Kijevu in več zahodnih držav je že sporočilo, da je referendum nezakonit in da ga ne priznavajo.

V zadnjih dneh se je na vzhodu Ukrajine sicer prelivala kri. V Mariupolu v doneški regiji je v petek v streljanju ukrajinskih enot na proruske upornike tako umrlo 20 ljudi, tamkajšnji sedež policijske postaje pa je zgorel.

Na kratko prijeti predstavniki Rdečega križa
Proruski separatisti pa so v petek v Donecku zajeli devet predstavnikov Rdečega križa, ki so jih nato tudi hitro izpustili. Skupina je bila po mnenju mednarodne organizacije hitro izpuščena zaradi jasne naloge, ki so jo imeli, in sicer oceniti potrebe prebivalstva v Donecku. Izpustitev je potrdil tudi predstavnik Mednarodnega komiteja Rdečega križa za Evropo in Srednjo Azijo v Ženevi David Pierre Marquet. "Naši kolegi so bili pridržani sinoči in še isti večer so bili izpuščeni," je dejal Marquet. Med zajetimi so bili štirje predstavniki ukrajinskega Rdečega križa iz Kijeva, štirje predstavniki iz tamkajšnje enote v Donecku in predstavnik mednarodnega Rdečega križa iz Švice.

Na vprašanje, kako so uporniki ravnali s predstavniki Rdečega križa, je Marquet odgovoril, da nihče ni bil poškodovan. Poudaril je še, da se bo Rdeči križ še naprej zavzemal za vzpostavitev dialoga med obema stranema. "Zdaj bodo nadaljevali svojo humanitarno nalogo in pripravili poročilo," je še dejal Marquet. Predstavnik samooklicane in nepriznane "ljudske republike Doneck" Kiril Rudenko pa je izjavil, da je bila ekipa Rdečega križa zadržana zaradi suma vohunjenja.

Vzhod Ukrajine pred referendumom