Iraška vojska varuje cesto pred zelenim območjem. Foto: Reuters
Iraška vojska varuje cesto pred zelenim območjem. Foto: Reuters

Prve tri eksplozije so tam odjeknile v jutranjih urah. V zelenem pasu so sedeži številnih vladnih uradov in tujih veleposlaništev. Že v torek zvečer sta to območje zadeli dve raketi, ki pa nista terjali smrtnih žrtev ali ranjenih.

Popoldne so trije avtomobili bombe eksplodirali na jugovzhodu Bagdada, v teh napadih pa je osem ljudi umrlo, 32 jih je bilo ranjenih. Eksplozij bi bilo še več, a so varnostne sile pravočasno odkrile in preprečile eksplozijo obcestne bombe v bližini ministrstva za nafto v središču Bagdada.

Odgovornosti za zadnje napade ni prevzela še nobena skupina. Francoska tiskovna agencija AFP navaja, da so odgovornost za podobne napade v Bagdadu v preteklosti prevzele skrajne sunitske skupine, med njimi tudi skupina Islamska država Iraka in Levanta.

V ponedeljek je v eksplozijah avtomobilov bomb v Bagdadu in okolici umrlo 23 ljudi. Kot je poročal BBC, je po podatkih iraške vlade januarja v napadih umrlo več kot 1.000 ljudi, kar je največ v enem mesecu v zadnjih šestih letih.