Spomladi 2013 je nasilje v Iraku znova močno poraslo, ena najpogostejših tarč pa so naborniki iraške vojske. Foto: Reuters
Spomladi 2013 je nasilje v Iraku znova močno poraslo, ena najpogostejših tarč pa so naborniki iraške vojske. Foto: Reuters

Prvi napad se je zgodil na avtobusni postaji, kjer je skupina nabornikov, ki so oddali prijavo za vojsko, čakala, da se vrne domov. Ob devetih mrtvih je bilo ranjenih še 12 ljudi, so sporočili varnostni in zdravniški viri.

Podoben napad se je zgodil že v četrtek, ko je samomorilski napadalec v vojaškem naborniškem centru v Bagdadu sprožil pas z razstrelivom in ubil 23 ljudi.

Lani umrlo več kot sedem tisoč ljudi
V preostalih dveh današnjih napadih je umrlo še šest ljudi, ranjenih pa je bilo najmanj 16 ljudi. V nasilju v Iraku, ki je doseglo najvišjo stopnjo po letu 2008, ko je državo pretresalo medversko nasilje med suniti in šiiti, je po podatkih AFP-ja samo januarja umrlo več kot 400 ljudi. Lani je bilo v Iraku ubitih več kot sedem tisoč civilistov.

Kurdski general nepoškodovan
Napad se je zgodil tudi na severu Iraka, kjer so napadalci na avtomobil kurdskega generala Baktijarja Fadžika pritrdili bombo. Eksplozija je poškodovala vozilo, general pa ni bil ranjen. Fadžik, ki je član notranjih varnostnih sil avtonomne iraške pokrajine Kurdistan, je novinarjem po napadu dejal, da je šlo za "teroristično operacijo".