Svet
Rafa
Prizorišče eksplozije blizu mesta Rafa. Po navedbah zdravstvenih delavcev je eksplozijo povzročil tankovski izstrelek izraelske vojske. Foto: Reuters
Bolnišnici
Palestinci si skozi bolnišnično okno ogledujejo trupla štirih smrtnih žrtev. Foto: Reuters

Dodaj v

V eksploziji na jugu Gaze umrli štirje Palestinci

Na petkovih protestih nova smrtna žrtev
14. april 2018 ob 16:19
Rafa - MMC RTV SLO, Reuters

V eksploziji na jugu Gaze v pokrajini Rafa so umrli štirje Palestinci. Zdravstveni delavci na območju trdijo, da je eksplozijo povzročil tankovski izstrelek izraelske vojske, ta pa odgovornost zanika.

Tamkajšnji prebivalci so četverico v bolnišnici identificirali kot člane militantnega gibanja Islamski džihad, vendar skupina še ni uradno potrdila smrti svojih članov. Reševalne službe na območju vzhodno od mesta Rafa, ki leži tik ob meji z Egiptom, oskrbujejo ranjence, poroča izraelski dnevnik Haaretz.

"Ne vemo za noben izraelski napad na območju," je vojaško posredovanje zanikal tiskovni predstavnik izraelske vojske in dodal, da vojska preiskuje možnost, da je bilo streljanje "nesreča pri delu".

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bil v petkovih protestih ubit en človek, 969 je bilo ranjenih, med njimi 233 s pravimi naboji, 419 so jih sprejeli v bolnišnico. Med ranjenimi je bilo tudi 20 žensk in 67 mlajših od 18 let.

Po navedbah izraelske vojske je v petek okoli 10.000 ljudi protestiralo na petih mestih ob izraelsko-palestinski meji. Po njihovih trditvah naj bi protestniki poskušali prečkati mejo in izraelske vojake napadali z razstrelivom.

V treh tednih protestov je skupno z včerajšnjo in današnjimi žrtvami umrlo že 39 Palestincev, več tisoč je bilo ranjenih. Protesti, na katerih Palestinci zahtevajo pravico do vrnitve na svoje zgodovinske domove na območjih, ki jih je Izrael zasedel od leta 1948 naprej, bodo trajali do 15. maja.

Izrael palestinskim beguncem in njihovim potomcem iz leta 1948, ki jih je po podatkih Združenih narodov trenutno okoli pet milijonov, ne priznava pravice do vrnitve na svoje domove, ki so zdaj na ozemlju Izraela, ali odškodnine, kot jim jo zagotavlja mednarodno pravo. Velik del beguncev že desetletja živi v taboriščih v sosednjih Libanonu, Jordaniji in Siriji, pa tudi v Gazi, na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu.

V Gazi na območju, velikem 365 kvadratnih kilometrov, živi dva milijona Palestincev, izmed katerih je 70 odstotkov beguncev ali njihovih potomcev iz leta 1948.

Izraelska in egiptovska blokada
Gaza je pod izraelsko okupacijo vse od leta 1967. Leta 2005 je Izrael sicer od tam umaknil nekaj tisoč judovskih naseljencev, nezakonitih naselbin in vojsko, a ohranja nadzor nad mejami Gaze, njenim zračnim prostorom in ozemeljskimi vodami ter izvaja blokado ozemlja, s čimer popolnoma nadzira pretok Palestincev in dobrin prek meje, kar opravičuje z varnostnimi razlogi.

Blokado nad Gazo izvaja tudi Egipt, ki ohranja njeno zahodno mejo neprodušno zaprto.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 14.04.2018 ob 19:51
Prizorišče eksplozije blizu mesta Rafa. Po navedbah zdravstvenih delavcev je eksplozijo povzročil tankovski izstrelek izraelske vojske.

Če bi ta tricikel zadel tankovski izstrelek bi od tega tricikla ostalo...........ostalo........ostalo...........NIČ.
josh k.
# 14.04.2018 ob 17:32
Kaj so šli z triciklom nad tank ?
Vsaj tako je videt po ostankih na sliki.
vremenko
# 15.04.2018 ob 10:03
Tamkajšnji prebivalci so četverico v bolnišnici identificirali kot člane militantnega gibanja Islamski džihad, vendar skupina še ni uradno potrdila smrti svojih članov.
Se pravi so umrli 4 palestinski teroristi. Kot sem že večkrat napisal, Palestinci niso nobeni reveži, kot se jih skuša prikazati, ampak so narod z nenormalno velikim deležem tistih, ki se pri reševanju sporov zatekajo predvsem k nasilju in terorizmu.
Nikolas
# 15.04.2018 ob 07:13
Preden napišete neke hude komentarje (v prid enim ali drugim !) bi bilo dobro, da si pogledate zgodovino Palestine, ne pa, da poslušate tendenciozne komentarje in jih po svoje prirejate. Situacija je sicer zelo zapletena, a ne bi stopil na stran ne enih ne drugih. Resnica je nekje v sredini in je vse le stvar pametnega dogovora. A kdo s kom ?
Torej - z občutkom, podkovani z zgodovinskimi dejstvi, da ne žalite ljudi, ki situacijo bolje pozanjo !
ElTorro
# 15.04.2018 ob 10:36
Blokado nad Gazo izvaja tudi Egipt, ki ohranja njeno zahodno mejo neprodušno zaprto

Mogoče tudi Egipt ne želi, da v državo hodijo teroristi?
staritom
# 14.04.2018 ob 20:17
NO usa sedaj bombardirajte Izraelce ker streljajo goloroke Palestince. Ali dopuščate da jih istrebijo kot ste vi indijance-domorodce.
zeuss-zeng
# 15.04.2018 ob 10:00
nikoles
Torej - z občutkom, podkovani z zgodovinskimi dejstvi, da ne žalite ljudi, ki situacijo bolje pozanjo !
------------------
seveda podkovani s tistim s čemer ti žal nisi ... In kako se reče po novem eksodusu Palestincev ? Mogoče turistična ponudba ogledov koncentracijskih taborišč izven Izraela ali kako ??
zeuss-zeng
# 15.04.2018 ob 09:57
V eksploziji na jugu Gaze umrli štirje Palestinci
-----------------
aha , je treba biti kar detektiv da razvozlaš ta izraesko - poročevalski novorek . Torej ni prišlo do napada s tankovskim projektilom na civilno prebivalstvo ampak za čisto navadno ,,nesrečo ,, ki se dogaja vsak dan . Prav lepa hvala našim prepisovalcem Reutersa - sicer pa zakaj toliko zaposlenih na MMC-ju , če le prepisujejo ....
REsnica
# 14.04.2018 ob 18:49
Drugi del istega plana prišlekov oz beguncev v palestini-sionističnih okupatorjev palestine pa je popolno očiščenje palestine vseh drugih ras in ver.
Ta načrt je bil javno predstavljen tudi na tv. Dejansko so vsi pravi židje samo en del palestincev ki ima drugo vero. Askenazi in sefardi pa so zadnji dve tisočletji živeli v eu, rusiji, španiji, zda...in večina njih nima več semitskih genov, kar je popolnoma naravno in po dveh tisočletjih pričakovano.

Ubogi ljudje, ki častijo krvoločnega boga ki je v egiptu pobil nedolžne dojenčke na osnovi rasizma in veroizpovedi in si izbral žide za svoj narod , druge pa pokoril njim.
Talmud bi moral ves civiliziran svet prepovedat, ne pa da na takem temelju zagovarja okupacijo in genocid
REsnica
# 14.04.2018 ob 18:37
Izrael ni zasedel palestine ampak so jo prišleki aškenazi, sefardi...in ostali sionisti okupirali. Po javno objavljenem načrtu sionizma- modernega nacizma, bodo okupirali in anektirali vso palestino v kateri so bili židje vedno v manjšini.

Od boga izbrano ljudstvo pa to...
Kazalo