V primeru zavrnitve v bundestagu podaljšanje pomoči ne bi moglo začeti veljati. Foto: Reuters
V primeru zavrnitve v bundestagu podaljšanje pomoči ne bi moglo začeti veljati. Foto: Reuters
Atene
Zažganih je bilo nekaj avtomobilov. Foto: EPA

V potrditev podaljšanja pomoči je poslance v bundestagu prepričeval nemški finančni minister Wolfgang Schauble. Po njegovih besedah morajo Nemci storiti vse, kar je mogoče, da obdržijo Evropo skupaj. "Ne govorimo o novih milijardah za Grčijo, ampak o dodatnem času za uspešno zaključitev tega programa," je dejal.

V spodnjem domu parlamenta je za podaljšanje pomoči glasovalo 542 poslancev, 32 pa jih je bilo proti. Vzdržanih je bilo 13 poslancev.

V četrtek so o podaljšanju programa pomoči Grčiji sestankovali tako poslanci vladajočega CDU-ja/CSU-ja kanclerke Angele Merkel kot tudi poslanci koalicijskih socialdemokratov (SPD).

Finančni ministri držav v evrskem območju so v torek odobrili štirimesečno podaljšanje programa finančne pomoči za Grčijo v zameno za fiskalne ukrepe in reforme. Presodili so namreč, da je seznam reformnih zavez nove grške vlade zadostno izhodišče za nadaljnja pogajanja.

Nekatere članice, tudi Nemčija, morajo podaljšanje odobriti v parlamentu.

Izgredi v Atenah
Dan pred odločanjem v nemškem parlamentu o podaljšanju finančne pomoči Grčiji so na protivladnih protestih skrajne levice v Atenah izbruhnili nemiri.

Četrtkovi sprva mirni protesti okoli 450 pripadnikov skrajne levice, ki so izražali svoje nezadovoljstvo z vlado premierja Aleksisa Ciprasa iz levičarske Sirize, so se sprevrgli v izgrede, ko se je okoli 50 protestnikov po shodu spopadlo s policijo. Med drugim so zažigali avtomobile, razbijali trgovine in se znašali nad avtobusnimi postajališči.

Nemiri so izbruhnili pred današnjim glasovanjem v nemškem parlamentu o štirimesečnem podaljšanju finančne pomoči Grčiji. Dogovor, ki so ga pretekli teden sklenili Grčija in mednarodni posojilodajalci, je sprožil tudi nezadovoljstvo znotraj Sirize.

Premier Aleksis Cipras je branil dogovor, nekateri na skrajnem levem polu pa vladi očitajo, da se ne drži svojih predvolilnih obljub. Siriza je na januarskih volitvah zmagala z obljubami, da se bo znova pogajala o pogojih pomoči in končala varčevalne ukrepe.

Bundestag o grškem programu
Bundestag o grškem programu