Reka Imjin ločuje Južno in Severno Korejo. Foto: EPA
Reka Imjin ločuje Južno in Severno Korejo. Foto: EPA
Južni Korejec
Južnokorejski poslovnež na poti v Kaesong. Foto: Reuters

Vojaki so začeli streljati, potem ko je moški okoli 40 kilometrov severno od Seula skočil v reko Imjin in se ni ustavil ob njihovih opozorilih. Južnokorejske oblasti domnevajo, da je moški, čigar ideniteta še ni znana, skušal pobegniti v Severno Korejo.

Meja med Korejama velja za najbolj zastraženo na svetu, prebegi iz južne v severno sosedo pa so zelo redki. V Južni Koreji živi na tisoče severnokorejskih prebežnikov, ki pa so eno izmed najbolj izoliranih držav zapustili večinoma prek severne meje s Kitajsko.

Severna in Južna Koreja sta tehnično še vedno v vojni, saj se je vojaški spor med letoma 1950 in 1953 končal s premirjem, in ne z mirovnim sporazumom.

Kaesong znova zagnali
Incident se je zgodil na dan, ko so se južnokorejski delavci znova vrnili na delo v skupni korejski industrijski kompleks Kaesong, ki je bil zaradi napetosti med državama pet mesecev zaprt.

Okoli 800 vodstvenih delavcev v južnokorejskih podjetjih v Kaesongu, ki leži na ozemlju severne sosede, bo za zdaj delalo le začasno. V Kaesongu sicer deluje 123 južnokorejskih podjetij, v katerih dela 50.000 Severnih Korejcev. Kompleks je edini delujoči medkorejski skupni projekt, hkrati pa je eden glavnih virov dohodka za Pjongjang.

INDUSTRIJSKO OBMOČJE KAESONG
- Ustanovljena leta 2003.
- Večinoma jo financira Seul v želji po večjem sodelovanju.
- Več kot 120 tovarn, v katerih delajo Severni Korejci.
- Izdelke izvažajo v Južno Korejo.
- Celoten kompleks leta 2012 proizvedel za 470 milijonov dolarjev blaga.
- Seul vsako leto za plače severnokorejskih delavcev nameni več kot 80 milijonov dolarjev.

Dogovor o ponovnem odprtju skupnega industrijskega kompleksa so dosegli pred dnevi na nočnih pogajanjih med obema Korejama in je del dogovora petih točk o ponovnem odprtju, ki sta ga Koreji podpisali 14. avgusta. Dogovorili so se tudi za organizacijo predstavitvenega sejma za tuje vlagatelje v Kaesongu, ki naj bi ga pripravili oktobra.

Odnosi med Korejama so se zaostrili aprila, po tretjem severnokorejskem jedrskem poskusu, ki ga je država izvedla februarja. Pjongjang je takrat iz Kaesonga umaknil svoje delavce.