Letos se spominjamo stoletnice začetka prve svetovne vojne. Foto: EPA
Letos se spominjamo stoletnice začetka prve svetovne vojne. Foto: EPA

Največ trupel so odkrili v gorski zimskošportni vasici Peio na več kot 1100 metrih nadmorske višine, ki je od Trentina oddaljena okoli 50 kilometrov, poroča britanski Telegraph. Trupla vojakov so zamrznjena v ledu in snegu na območju ležala skoraj stoletje in so spomin na boje na tirolski fronti, poleg soške eni izmed dveh front, ki sta sestavljali italijansko bojišče.

Bojišče se je začelo v Julijskih Alpah severno od Rombona in je potekala ček Karnijske Alpe, Dolomite, južno Tirolsko ter se končala na prelazu Stelvio na takratni tromeji med Švico, Italijo in Avstro-Ogrsko. Več kot 450 kilometrov dolga fronta, ki je večinoma potekala na več kot 3000 m visokih vrhovih, gorskih planotah, ledenikih in ozkih dolinah, se je odprla maja leta 1915, ko je Italija pridružila zavezniškim silam in Avstro-Ogrski napovedala vojno. Boji so potekali vse do leta 1918.

Boji v nemogočih razmerah
Visoko v gorah, v izjemno težkih vremenskih razmerah, so se italijanske sile, imenovane alpini, bojevale s posebno enoto avstro-ogrske pehote, prilagojeno za gorske razmere, imenovano "Kaiserschützen". Boji so zaradi skrajnih okoliščin potekali tudi v strelskih jarkih, vkopanih v led.

Trupla pokopljejo v vasici
Ker se temperatura v zadnjih desetletjih počasi, a vztrajno zvišuje, so se v ledu najprej stajali nekateri osebni predmeti borcev, kot so dnevniki in pisma, zdaj pa se razkriva tudi vse več trupel. Zaradi mraza so ostala praktično nedotaknjena, skoraj kot ledene mumije, dodaja časopis. Videti je tako mogoče razgaljene kosti, ki štrlijo iz uničenih uniform in zamrznjene lobanje avstro-ogrskih vojakov. Vsa trupla, ki jih odkrivajo, pokopljejo na pokopališču v vasici.

Arheologi zato še naprej raziskujejo in proučujejo bojišča v Alpah, ki so prepredena z utrdbami, bunkerji, z ročno vklesanimi jamami in strelskimi jarki.