Večina beguncev pristane na Lampedusi. Foto: EPA
Večina beguncev pristane na Lampedusi. Foto: EPA

Roberto Maroni je ob predstavitvi števila priseljencev izpostavil sodelovanje s tunizijsko vlado, ki je "privolila v nadziranje razmer", medtem ko v Libiji po njegovih besedah "nadzor na meji ne bo mogoč, dokler traja vojna".

Italijanski minister je bil kritičen do "nepomembnega prispevka" Evropske unije pri reševanju razmer, a je dejal, da ne želi povzročiti razburjenja. "S tem se bomo spoprijeli sami," je bil odločen Maroni.

Po uradnih podatkih je do 31. julija v Italijo prispelo skoraj 25.000 priseljencev iz Tunizije in dobrih 23.000 iz Libije. Večinoma priseljencev prihaja iz držav podsaharske Afrike, ki jim Libija in Tunizija predstavljata odskočno desko za pot v Evropo prek Sredozemskega morja.

Številni niso dosegli Evrope
Veliko priseljencev je na poti prek Sredozemskega morja utonilo, a natančne številke niso znane. Bilo naj bi jih nekaj sto. Po ocenah Združenih narodov enemu od desetih beguncev ne uspe doseči Evrope in umre na poti.

Oblasti v Rimu so doslej v domovino vrnile nekaj več kot 13.500 priseljencev in do konca leta želijo doseči številko 30.000, je dejal Maroni in še pojasnil, da bo od 35 do 40 odstotkov prosilcev za azil iz Libije prejelo status begunca.

Ker vojna v Libiji še traja, medtem ko so v Tuniziji po ljudski vstaji razmere še vedno nestabilne, se val migracij v Italijo nadaljuje. Konec tedna je tako na italijanski otok Lampedusa prispelo lar 2.000 priseljencev, večinoma iz Libije.