Odkar se je v vojno vpletla Savdska Arabija z zavezniki, je bilo v Jemnu ubitih več kot 6.000 ljudi, od tega skoraj pol civilistov. Foto: Reuters
Odkar se je v vojno vpletla Savdska Arabija z zavezniki, je bilo v Jemnu ubitih več kot 6.000 ljudi, od tega skoraj pol civilistov. Foto: Reuters

Za vsaj enim napadom naj bi stala t. i. Islamska država (IS). V tem primeru je šlo za samomorilskega napadalca, ki naj bi se z vozilom, polnim eksploziva, zaletel v vhodna vrata mornariškega oporišča na obrobju Mukale. Odgovornost je prevzel IS.

Dve drugi eksploziji sta se zgodili v vojaških poveljstvih v mestu. Sledil je hud spopad med napadalci in vladnimi silami. IS predtem napadov v mestu ni izvajal.

Kot poroča BBC, so namreč mesto Mukala še do pred mesecem dni pod nadzorom držali borci Al Kaide na Arabskem polotoku, nato pa so ga spet zasedle provladne sile. Zadnji napadi so se zgodili le nekaj ur pred napovedanim obiskom premierja Ahmeda Obeida bin Dagerja.

Vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije in jemenske provladne sile so prejšnji mesec začele operacijo, s katero so želeli iz Mukale in okoliških krajev pregnati borce Al Kaide.

V Jemnu tudi ameriške sile
Ameriško obrambno ministrstvo je prejšnji teden razkrilo, da je okoli Mukale razporejenih "zelo malo" pripadnikov ameriške vojske v podporo operaciji za ponovno zasedbo mesta.

Potem ko so uporni hutijevci iz države pregnali jemensko vlado, se je lani v podporo vladi v vojno vpletlo tudi zavezništvo pod vodstvom Savdske Arabije, ki izvaja v Jemnu tako zračne kot kopenske napade. Mirovni pogovori v Kuvajtu do zdaj še niso prinesli pravih rezultatov.