Jemenska vojska je z obsežno ofenzivo pregnala borce Al Kaide. Foto: Reuters
Jemenska vojska je z obsežno ofenzivo pregnala borce Al Kaide. Foto: Reuters

Provladne sile so v ofenzivi znova zavzele naftni terminal in mesto Mukala, ki je veljalo za utrdbo džihadistov. "Rezultat operacije je smrt več kot 800 pripadnikov Al Kaide in nekaterih njenih voditeljev, medtem ko so drugi zbežali," so sporočili iz poveljstva koalicijskih sil.

Operacija je potekala v okviru širše ofenzive, katere cilj je zavzetje delov države, ki so jih zavzeli islamistični skrajneži med več kot leto dni trajajočo vojno med vladnimi silami in hutijevskimi uporniki, ki jih podpira Iran. "Vstopili smo v središče mesta Mukala, kjer nismo naleteli na odpor borcev Al Kaide, ki so se umaknili proti zahodu, proti obsežni puščavi v pokrajinah Hadramavt in Šabva", je sporočil vojaški častnik iz mesta, ki so ga džihadisti zasedli aprila lani.

Prekinitev ognja ne velja za džihadistične skupine
Častnik je še povedal, da so prebivalci Mukale, ki ima okoli 200.000 prebivalcev, pozvali skrajneže, naj prizanesejo mestu in se umaknejo brez boja. Jemenski vojaški viri so sporočili, da so v operaciji uporabili vojaška vozila vojske Združenih arabskih emiratov in da so v operaciji sodelovale enote iz zalivskih držav, ključnih članic koalicije arabskih držav pod vodstvom Savdske Arabije. Američani so jemensko vejo Al Kaide sicer označili za najbolj nevarno.

Kopenskim silam so vstop v mesto omogočili zračni napadi arabske koalicije na položaje Al Kaide v Mukali, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Jemnu od 11. aprila velja dogovor o prekinitvi ognja, iz katerega so izključene džihadistične skupine, v Kuvajtu pa so se pretekli teden začela mirovna pogajanja med sprtimi stranmi.