Prekinitev sovražnosti je prvi korak k morebitnemu končanju vojne, ki je zahtevala več kot 6.000 žrtev. Foto: Reuters
Prekinitev sovražnosti je prvi korak k morebitnemu končanju vojne, ki je zahtevala več kot 6.000 žrtev. Foto: Reuters

Hutijevci in Savdska Arabija so marca izmenjali zapornike po pogovorih ob posredovanju plemen na območju savdsko-jemenske meje. V Kuvajtu so se nato dogovorili o prekinitvi ognja, naslednji teden pa bodo začeli mirovna pogajanja za končanje konflikta.

"Nujno potrebno premirje"
Posebni odposlanec Združenih narodov za Jemen Ismail Uld Šejk Ahmed je premirje označil za "nujno potrebno". Pri ZN-u upajo, da bodo s pomočjo premirja dosegli mir v najrevnejši arabski državi in obenem dostavili humanitarno pomoč milijonom prebivalcem Jemna.

Sicer je bilo le nekaj ur pred začetkom prekinitve sovražnosti v novih spopadih ubitih 20 ljudi. Analitiki so optimistični glede nove prekinitve ognja, potem ko je orožje v okviru lokalne prekinitve ognja potihnilo na meji med Jemnom in Savdsko Arabijo.

Odgovor na morebitne napade
"Arabska koalicija bo na zahtevo predsednika Hadija spoštovala premirje v Jemnu, ki začne veljati opolnoči, vendar si pridržuje pravico do odgovora na napade upornikov," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v nedeljo sporočili iz koalicije. Podobno se je glasilo tudi sporočilo nasprotne strani.

Spopadi so se začeli septembra 2014, ko so uporniške hutijevske milice, ki jih podpira Iran, vdrle v Sano. Hutijevci in zavezniki nekdanjega predsednika Alija Abdulaha Saleha so zavzeli obsežen del države, vključno s prestolnico.

Žrtev konflikta več kot 6.000
Predsednik Abd Rabuh Mansur Hadi je zbežal v Savsko Arabijo, ki je skupaj s sunitskimi zavezniki marca 2015 sprožila zračne napade na položaje upornikov. Od takrat je po podatkih ZN-a v spopadih umrlo najmanj 6.300 ljudi, pri čemer je bila polovica civilistov. Dva milijona ljudi je zaradi vojne razseljenih.

Ta teden je hutijevska delegacija prispela na pogovore v Savdsko Arabijo in v Riadu so napovedali dogovor o nadaljevanju prekinitve ognja na savdsko-jemenski meji ter koncu vojaških operacij v nekaterih jemenskih provincah. Po njihovih navedbah bi ta dogovor lahko vodil v popolno prekinitev vojskovanja po državi in odprl pot do dialoga v Kuvajtu. Zadnja mirovna pogajanja so bila neuspešna, potem ko so jih decembra po več kršitvah prekinitve sovražnosti končali.