Irak je streslo več eksplozij, v katerih je spet umrlo več deset civilistov. Foto: Reuters
Irak je streslo več eksplozij, v katerih je spet umrlo več deset civilistov. Foto: Reuters
false
T. i. Islamska država je prevzela odgovornost za napad v bagdadski soseski Al Džadida. Foto: Reuters
Irak pretresla vrsta bombnih napadov

Napad je bil izveden v nakupovalnem centru Zarat in njegovi okolici v pretežno šiitski četrti Al Džadida na vzhodnem obrobju iraškega glavnega mesta. Po navedbah virov v iraškem notranjem ministrstvu je najprej eksplodiral najmanj en avtomobil bomba, nato pa so napadalci začeli streljati. Po krajšem obračunu z varnostnimi silami so vstopili v nakupovalni center in naj bi zajeli več deset talcev, a je to predstavnik notranjega ministrstva nato zanikal, poroča BBC.

Varnostne sile so se silovito odzvale in ubile napadalce. Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da je bilo ubitih deset policistov, okoli 40 civilistov pa je bilo ranjenih ali ubitih.

Vir na notranjem ministrstvu je za BBC sicer dejal, da je morda nekaj napadalcev pobegnilo, kar je v nasprotju s trditvijo policijskega vira, da so bili aretirani štirje ljudje. Al Džazira medtem poroča, da oblasti sporočajo, da so bili ubiti vsi napadalci.

IS prevzel odgovornost
Odgovornost za napad je že prevzela teroristična skupina t. i. Islamska država, ki je zatrdila, da so napad izvedli štirje njeni pripadniki in da je bilo ubitih ali ranjenih najmanj 90 ljudi.

V mestu Mukdadijah severovzhodno od Bagdada se je pozneje zgodil še en krvav napad. V eni izmed kavarn je namreč eksplodirala bomba, samomorilski napadalec pa je nato ob prihodu zdravstvenih služb detoniral še avtomobil bombo. Pri tem je bilo po navedbah policije ubitih najmanj 20 ljudi.

Pozneje pa je bilo še pet civilistov ubitih v eksploziji avtomobila bombe v jugovzhodnem predmestju Bagdada Nahravan. Odgovorni za napada v Nahravanu in Mukdadiji niso znani.

Irak pretresla vrsta bombnih napadov