Abdel Fatah Junes je bil dolga leta vodilni mož Gadafijevag režima, ob uporu pa je postal vrhovni poveljnik uporniških sil. Foto: Reuters
Abdel Fatah Junes je bil dolga leta vodilni mož Gadafijevag režima, ob uporu pa je postal vrhovni poveljnik uporniških sil. Foto: Reuters
Mustafa Abdul Džalil
Džalili na novinarski konferenci za napad ni obtožil Gadafijevih sil, kar potrjuje, da gre za obračun med uporniki. Foto: Reuters

Libijski prehodni nacionalni svet je sporočil, da je oborožena skupina napadla in ustrelila vojaškega poveljnika libijskih upornikov, generala Abdela Fataha Junesa, ki je bil v preteklosti visoki predstavnik režima Moamerja Gadafija, a je ob začetku upora hitro prestopil na stran upornikov in po uvodnih tednih zmede prevzel poveljstvo nad neizkušenimi uporniškimi silami.

Uradno: Smrt zakrivili napadalci
"Z žalostjo sporočam, da je umrl Abdel Fatah Junes, poveljnik naših uporniških sil," je v četrtek pozno ponoči sporočil vodja libijskega prehodnega nacionalnega sveta Mustafa Abdel Džalil. Dodal je, da so človeka, ki je izvedel atentat, aretirali. Pojasnil je, da je Junesa napadla in ustrelila oborožena skupina, ko je bil ta na poti s fronte v Bengazi, kjer naj bi odgovarjal na vprašanja o vojaških razmerah. Ob Junesu sta v streljanju umrla tudi njegova najtesnejša sodelavca.

V Bengaziju so se pojavile tudi govorice, da so Junesa, ki je bil kot notranji minister znan kot drugi mož Gadafijevega režima, preden je prestopil k upornikom, aretirali in ubili uporniki, a te novice predstavniki nacionalnega sveta niso potrdili. Džalili je razglasil tudi tridnevno žalovanje za Junesom.

Odpoklican zaradi zaslišanja v Bengaziju
Po poročanju Reutersa je bil Junes odpoklican s fronte pri Bregi, kjer se uporniki že več mesecev spopadajo z Gadafijevimi silami. V Bengaziju so sumili, da ima Junes, ki naj bi ga aretirali, še najprej tesne stike s polkovnikovim režimom, zaradi česar so ga želeli zaslišati.

Pred 42 leti pomagal Gadafiju na oblast
67-letni vojak je bil pomemben člen častniške zarote, s katero je leta 1969 Moamer Gadafi prišel na oblast. Junes je vseskozi zavzemal visoke položaje v vladi, v 90. letih je bil minister za javno varnost, pred izbruhom državljanske vojne pa notranji minister. Po začetku upora na vzhodu države je Junes 22. februarja odstopil in prestopil na stran upornikov. Potem ko je kot vrhovni poveljnik uredil uporniške vrste, je bil aprila zaradi režimske preteklosti za nekaj časa odstavljen, a se je nato že maja vrnil na položaj poveljnika vseh uporniških sil.