Vsi gostje in zaposleni v hotelu Super 8 v Skopju so v karanteni. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vsi gostje in zaposleni v hotelu Super 8 v Skopju so v karanteni. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
EU je za pomoč prizadetim državam v boju z ebolo že namenil 180 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ebola tudi v Makedoniji? Kaže, da ne.

58-letni britanski državljan je v Makedonijo prispel 2. oktobra, zadnje tri dni pred smrtjo je imel stalne bolečine v trebuhu, vendar ni poiskal zdravniške pomoči. V četrtek popoldne se je njegovo stanje poslabšalo in je bil hitro prepeljan na kliniko, kjer je umrl.


Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem sporočila, da je število žrtev za smrtonosnim virusom preseglo število 4.000, okuženih je 8.399 ljudi. Najhuje je v Liberiji, kjer je umrlo 2.316 ljudi, sledijo Sierra Leone z 930 žrtvami, Gvineja (778), osem v Nigeriji in ena žrtev v ZDA. Z ebolo je okužena tudi po ena oseba v Španiji in Senegalu.

Z njim je bil tudi 72-letni prijatelj, ki naj bi prav tako kazal znake ebole, zato je v bolnišnici na opazovanju. Hotel so iz varnostnih razlogov zapečatili, vsi gostje in zaposleni pa so v karanteni. V karanteni so tudi zdravstveni delavci, ki so bili v stiku z umrlim. Hotel varujejo posebne policijske enote, poteka pa tudi dezinfekcija. Znano je še, da je umrli v Makedonijo prišel iz Velike Britanije in da ni bil na tveganih območjih na zahodu Afrike.

Umrli naj bi bil alkoholik
"Prvi podatki, ki smo jih prejeli, kažejo, da je zelo mala možnost, da bi bil britanski državljan, ki je v četrtek umrl v bolnišnici v Skopju, okužen z ebolo," je na tiskovni konferenci povedala Jovanka Kostaska z oddelka za nalezljive bolezni. Dodala je, da morajo za gotove rezultate počakati še na preiskave vzorcev tkiv Britanca, ki so jih poslali na podrobno analizo v pristojni laboratorij v Nemčiji.

Kostaska je že na jutranji tiskovni konferenci povedala, da so Britanca v bolnišnico pripeljali v četrtek okoli 15. ure, imel je visoko vročino, je bruhal in imel notranje krvavitve, njegovo stanje pa se je hitro slabšalo. Nekaj ur pozneje je umrl. "To so vse simptomi, ki so značilni za ebolo, zato smo previdni," je povedala Kostaska.

Kot je na svoji spletni strani zapisal Independent, so tudi britanske zdravstvene oblasti potrdile, da je njihov državljan umrl v Skopju, a da se zdaj ne nagibajo k temu, da je umrl za ebolo. Šlo naj bi za alkoholika, ki tri dni ni zapuščal hotelske sobe in ni jedel, simptomi hemoragične mrzlice pa so značilni tudi za alkoholike.

EU z zračnim mostom na pomoč Afriki v boju proti eboli
Evropska unija bo vzpostavila zračni most za pomoč državam v Zahodni Afriki, ki jih je prizadela epidemija ebole. Prvo letalo s skoraj sto tonami nujnih zdravstvenih zalog je že poletelo iz Amsterdama proti Sierri Leone, podobne pošiljke bodo sledile tudi v Liberijo in Gvinejo. Pošiljka s 100 tonami pomoči vsebuje zaščitno opremo, kot so maske, rokavice, predpasniki, zaščitna oblačila, očala, ščitniki za obraz in vreče za trupla, pa tudi zdravila in higienske pripomočke, ki bodo razdeljeni gospodinjstvom in zdravstvenim centrom.

"Ebola uničuje države, skupnosti in družine," je opozorila namestnica izvršnega direktorja Unicefa Yoka Brandt. "Tisti, ki tvegajo svoja življenja, da bi pomagali obolelim, pa naj gre za zdravstvene delavce ali družinske člane, morajo biti primerno zaščiteni. Te zaloge jim bodo pomagale, da se zavarujejo," je dejala.

Zagotavljanje teh zalog so omogočile tudi donacije Svetovne banke, britanske Službe za mednarodni razvoj in drugih, so sporočili iz urada ZN-a za pomoč otrokom Unicef. Ta organizacija je do zdaj v Gvinejo, Liberijo in Sierra Leone dostavila več kot 912 ton pomoči, kar je največja operacija letalskih pošiljk za preprečevanje širjenja ebole.

Ebola tudi v Makedoniji? Kaže, da ne.