Zaradi protestov, ki so se začeli 19. februarja, je odstopila vlada in Bolgari bodo maja odšli na predčasne volitve. Foto: EPA
Zaradi protestov, ki so se začeli 19. februarja, je odstopila vlada in Bolgari bodo maja odšli na predčasne volitve. Foto: EPA

Najrevnejšo članico Evropske unije je zadnje tedne zajel val protestov, ki so jih spodbudile visoke cene elektrike, med ljudmi pa je sicer že dalj časa nezadovoljstvo zaradi vse večje korupcije in revščine.

Pred današnjo tragedijo je v nedeljo v Radnevu po samosežigu umrl 53-letni moški, sredi februarskih protivladnih protestov v mestu Varna pa se je zažgal 36-letnik, ki je na začetku marca prav tako podlegel poškodbam. Slednji je s svojim dejanjem postal simbol protestov, ki so odnesli vlado premierja Bojka Borisova.

Že 19. februarja je zaradi samozažiga umrl še en Bolgar, ki pa je po navedbah policije bolehal za shizofrenijo.

Prav danes je v Bolgariji svoj mandat začela začasna tehnična vlada, ki bo državo vodila do parlamentarnih volitev 12. maja.

Novi začasni finančni minister Kalin Hristov je svoj prvi delovni dan znižal napoved gospodarske rasti za letošnje leto. Po njegovih ocenah bo gospodarska rast od 1 do 1,5 odstotka, kar je manj od prvotno načrtovanih 1,9 odstotka. Glavni vzrok je recesija v EU-ju, zaradi česar trpi bolgarski izvoz.