Protestnikov v Bolgariji ni zadovoljil odstop vlade tik pred volitvami. Zahtevajo spremembo političnega sistema. Politične stranke označujejo za mafijo. Foto: EPA
Protestnikov v Bolgariji ni zadovoljil odstop vlade tik pred volitvami. Zahtevajo spremembo političnega sistema. Politične stranke označujejo za mafijo. Foto: EPA

Smrt protestnika je še okrepila proteste v Varni.
Tabor naj bi zrasel tudi pred predsedniškim uradom. Ena izmed glavnih zahtev protestnikov je sprememba volilne zakonodaje še pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami 12. maja. Zahtevajo namreč možnost, da lahko volivci v parlament neposredno izvolijo pripadnike civilne družbe. Zdajšnja zakonodaja namreč zahteva, da so kandidati na listah političnih strank.
"Želimo si prost dostop državljanov in njihovih kandidatov do volitev," je dejal aktivist Angel Slavčev iz Sofije.
"Imajo veliko zahtev. Nekaj jih je absurdnih, nekaj pa povsem razumnih. Želijo več državljanske participacije pri upravljanju države," je za MMC dejala Mila Popova, nekdanja novinarka, ki zdaj dela za zunajparlamentarno stranko "Bolgarija za državljane" pod vodstvom nekdanje evropske komisarke Meglene Kuneve. Verjetno se ji zdi tudi zato zahteva protestnikov po možnosti neposredne izvolitve nekoga v parlament absurdna.
Popova je zaradi postavitve šotorov pred parlamentom povlekla vzporednico z gibanjem Occupy, takšne pa naj bi bile tudi zahteve. A boj proti finančnemu kapitalizmu v Bolgariji ni v ospredju, prav tako ni drugih jasno oblikovanih zahtev, trdi naša sogovornica. Kot je dejala, je sicer ena izmed vidnejših protestnic nekdanja vodja LGBT-gibanja v Bolgariji, a LGBT-gibanje samo po besedah Popove v protestih ni dejavno.
Tudi skrajna desnica protestira
Na protestih je videti veliko bolgarskih zastav. Ali to pomeni, da je močno prisotna nacionalistična retorika? "Ena izmed struj znotraj protestniškega gibanja je skrajno nacionalistična. V protestih sodeluje tudi Ataka, parlamentarna stranka (skrajno desničarska stranka, op. a.). A bolgarske zastave predstavljajo stališče ljudi: 'Nasprotujemo politiki na splošno. Smo Bolgari, borimo se za enotnost, potrebujemo močnejšo državo.'," je pojasnila Popova.
Ataka sicer ni bila del vlade, a jo je nekaj let podpirala, je dejala. Ali je torej mogoče, da bi skrajna desnica ugrabila proteste? Popova meni, da se to na nek način že dogaja. Zdaj si Ataka gradi podporo, zato obstaja bojazen, da se bo na volitvah le še okrepila.
Najbolj osovražena stranka v državi je po besedah Popove stranka etničnih Turkov, ki je bila vrsto let del vlade. Tudi zato je toliko bolgarskih zastav, a ljudje, trdi Popova, nasprotujejo tej stranki in ne Turkom kot narodnostni skupnosti.
Nova stranka ni mogoča
Popova je pojasnila, da tehnično - zaradi dolgotrajnega postopka - ni možnosti, da bi do volitev nastala nova stranka. A predvideva, da bo v parlament le vstopila kakšna nova stranka. V državi jih je namreč okoli 300, zato bodo protestniki že našli kakšno, ki jo bodo proglasili za ljudsko stranko, je dejala. Tudi stranka, za katero dela Popova, bo v parlament zagotovo vstopila, je prepričana.
Je mogoče, da bi bila uslišana zahteva protestnikov po spremembi volilne zakonodaje do predčasnih volitev? Popova meni, da ne, saj se bo parlament kmalu razpustil, razen če ne bo predsednik države Rozen Plevneljev razpustitve preložil.
Smrt protestnika podžgala proteste
Medtem je danes v bolnišnici umrl moški, ki se je pred dvema tednoma pred mestno hišo v Varni protestno zažgal. 36-letni Bolgar se je zažgal iz protesta proti vladni politiki. Že sredi februarja se zažgal tudi 26-letni moški in umrl. Prejšnji mesec se je zažgal še en protestnik, ki pa je preživel.
"Protesti v Varni so drugačni, postajajo resnejši," je dejala Popova, razlog za to pa je pripisala tako smrti moškega kot odločitvi župana Kirila Jordanova, da ne odstopi.
Pametna poteza Borisova
Zaradi protestov, ki so jih februarja sprožile visoke cene elektrike, vzrok zanje pa so tudi varčevalni ukrepi, revščina in korupcija, je 20. februarja, le nekaj mesecev pred rednimi parlamentarnimi volitvami, odstopila konservativna vlada Bojka Borisova.
"Če bi Borisov ostal na oblasti, bi se vsa energija v družbi obrnila proti njemu. Zato je raje odstopil in protesti tako niso proti njegovi stranki ali njemu, ampak proti vsem politikom, ki so vladali državi v zadnjih petih letih. Odstop je bil pametna poteza. Tako pozornost protestov ni več na njem," je še dejala Popova, ki je sicer glede protestov črnogleda. Spominjajo jo namreč na Rusijo in leto 1917.