Porušena bolnišnica v Marat al-Numanu. Predsednik francoskih Zdravnikov brez meja Mego Terzian je dejal, da so napad izvedle sile, ki so lojalne predsedniku Bašarju Asadu. Foto: EPA
Porušena bolnišnica v Marat al-Numanu. Predsednik francoskih Zdravnikov brez meja Mego Terzian je dejal, da so napad izvedle sile, ki so lojalne predsedniku Bašarju Asadu. Foto: EPA
Turški predsednik vlade Ahmet Davutoglu je za napad na bolnišnico v Azazu obtožil Rusijo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ban Ki Moon
Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je napade označil za očitne kršitve mednarodnega prava. Foto: EPA
V napadu na sirski bolnišnici več mrtvih

Pri napadu na mesto Azaz, ki leži blizu turške meje, so izstrelki zadeli dve bolnišnici in dve šoli, v kateri so si poiskali zatočišče begunci. Umrlo je vsaj 12 civilistov. Turška vojska, ki v okolici Azaza že tretji dan bombardira kurdske enote, trdi, da je rakete izstrelila Rusija. V preteklih dneh se je v Azaz zateklo večje število Sircev, ki so se umaknili iz province Alep, ki jo obstreljujejo ruske zračne enote.

Zadeti dve bolnišnici v Marat al Numanu
Drugi napad se je zgodil na bolnišnico v Marat al Numanu v provinci Idlib, ki so jo vodili Zdravniki brez meja (MSF). V njem je bilo mrtvih sedem, ranjenih pa najmanj 30 ljudi, poroča Reuters. Po pisanju BBC-ja pogrešajo osem članov zdravniškega osebja. MSF trdi, da so rakete izstrelili, ali sirska ali ruska vojska.

Rusija se na obtožbe še ni odzvala
V tretjem napadu pa je bila zadeta Nacionalna bolnišnica na severu Marata al Numana, pri čemer sta umrli dve medicinski sestri in še en civilist. Prebivalci obeh mest so za napade obtožili ruska letala, ki naj bi uporabljala močnejše bombe kot sirska. Rusija se tokrat na obtožbe še ni odzvala, je pa v preteklosti očitke o napadih na civiliste že večkrat zavrnila z besedami, da cilja le "teroristične skupine".

Hadad: Napadla so ameriška letala
Se je pa odzval sirski ambasador v Moskvi Riad Hadad, ki je za televizijo Rossija24 dejal, da so za napada na bolnišnici v Marat al Numani odgovorna ameriška letala. "Bolnišnici so uničila ameriška letala, ruska nimajo nič z napadom," je zatrdil Hadad.

Turčija bo branila koridor do Alepa
Medtem pa je turški premier Ahmet Davutoglu dejal, da Turčija pripadnikom Kurdske ljudske zaščitne enote (YPG) ne bo dopustila zavzetja Azaza, ki leži sedem kilometrov južno od turške meje. Ob tem je dodal, da bi YPG-ju že uspelo zavzeti Tal Rifaat in Azaz, če ne bi posredovali. Azaz in Tal Rifat ležita na koridorju, ki poteka od turške meje pa do obleganega in razdeljenega mesta Alep. Koridor je življenjskega pomena za upornike, ki se borijo proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu. Koridor z vzhoda ogroža Islamska država, z zahoda sirski Kurdi in z juga čete predsednika Asada.

Davutoglu je še zagrozil, da bodo zračno oporišče Menagh, ki leži med Azazom in Tel Rifatom in ki so ga v četrtek zavzele prokurdske sile, bombardirali toliko časa, da bo postalo neuporabno. Turčija trdi, da je tretji dan napadov na Kurde zadela njihove cilje, potem ko naj bi ti napadli njihove varnostne sile na meji s pokrajino Hatay.

"Kurdi ne smejo širiti ozemlja"
Današnje sporočilo turškega premierja Davutogluja je bilo jasno: Kurdi se ne smejo širiti vzhodno od kantona Afrin ali zahodno od reke Evfrat. Pri tem je dodal, da bo Rusija "poglobila svetovne napetosti s pogojevanjem dogodkov v Siriji, kar lahko poveča možnosti za 'svetovno vojno'". Kljub petkovemu dogovoru o končanju sirskega konflikta na münchenski konferenci je začela Turčija v soboto s topništvom obstreljevati cilje YPG-ja v Siriji, na kar se je odzval tudi Damask, ki je v pismu ZN-u zapisal, da je to "dokaz, da Turčija podpira teroristične skupine".

Rusija obtožuje Turčijo podpiranja džihadistov
Danes pa je Rusija obtožila Turčijo, da je "novim skupinam džihadistov in oboroženim plačancem pomagala, da vstopijo v Sirijo ilegalno, da bi "okrepila enote Islamske države in drugih terorističnih organizacij". Agencija Interfax, ki se sklicuje na vire pri ruskem zunanjem ministrstvu, je še sporočila, da bo Rusija še naprej izvajala zračne napade v okolici Alepa, čeprav bo začel veljati sporazum o končanju nasilja v Siriji.

De Mistura v Damasku
V ponedeljek je v Damask prispel posebni poslanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura, ki se bo v torek sestal z zunanjim ministrom Sirije Walidom al-Moualemom. Pogovor bo tekel o nadaljevanju mirovnih pogajanj, ki so bila prejšnji teden v Ženevi prekinjena po le treh dneh.

V napadu na sirski bolnišnici več mrtvih