Napad, v katerem je umrlo 17 indijskih vojakov, je najhujši v dveh desetletjih, poroča BBC. Foto: EPA
Napad, v katerem je umrlo 17 indijskih vojakov, je najhujši v dveh desetletjih, poroča BBC. Foto: EPA
Protest v Kašmirju
V dveh mesecih protestov v Kašmirju je umrlo več kot 80 ljudi. Foto: Reuters

V oporišču v mestu Uri ob sporni meji s Pakistanom je nameščenih več sto vojakov. Kot je povedal neimenovani predstavnik indijske vojske, so jih napadalci pred zoro napadli z ročnimi bombami in avtomatskimi puškami.

Sledilo je streljanje, v katerem so bili ubiti štirje napadalci, umrlo pa je tudi 17 indijskih vojakov. Oporišče je zajel požar, ranjene vojake pa so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico v okoli 100 kilometrov oddaljeni Šrinagar.

Modi napoveduje kaznovanje odgovornih
Vojska po uradnih navedbah trenutno preiskuje okolico, da bi izsledila napadalce. Indijski premier Narendra Modi je napovedal, da bodo odgovorne kaznovali. "Ostro obsojamo strahopetni teroristični napad v Uriju. Zagotavljam narodu, da vsi odgovorni za ta podli napad ne bodo ostali brez kazni," je sporočil.

Pokrajino Kašmir želita Indija in Pakistan nadzirati vse od konca britanska kolonialne nadvlade leta 1947. Obe državi si to območje lastita v celoti, zaradi njega sta bili večkrat v vojni. Močne so tudi skupine, ki se zavzemajo za neodvisnost pokrajine.

Nasilje na območju se je znova razdivjalo 9. julija, ko je bil v spopadu z varnostnimi silami ubit poveljnik ene izmed uporniških skupin Burhan Vani. Vedno pogostejši so tudi protesti tamkajšnjih prebivalcev proti vladajočim strukturam. Več tisoč jeznih protestnikov se je tako v soboto kljub policijski uri zbralo na pogrebu ustreljenega šolarja.

BBC poroča, da se je zadnji napad zgodil v času nasilnih protestov proti indijski vladavini v pokrajini, kjer vlada stroga policijska ura. V več kot dveh mesecih nasilja je v protiindijskih protestih umrlo več kot 80 ljudi, skoraj vsi so bili protestniki.