Indija in Pakistan se pogosto medsebojno obstreljujeta, žrtve pa so pogosto civilisti. Na fotografiji pripadnik indijskih mejnih varnostnih sil. Foto: EPA
Indija in Pakistan se pogosto medsebojno obstreljujeta, žrtve pa so pogosto civilisti. Na fotografiji pripadnik indijskih mejnih varnostnih sil. Foto: EPA

V pakistanski pokrajini Pandžab v bližini mesta Sialkon je po poročanju državne vojske umrlo šest ljudi, v Kašmirju, ki je pod nadzorom Indije, pa so bili ubiti najmanj štirje ljudje.

Pakistanske varnostne sile navajajo, da so indijske sile okoli 3. ure zjutraj po krajevnem času začele streljati in obstreljevanje se je s premori nadaljevalo celotno jutro. "Zaradi neizzvanega indijskega streljanja je umrlo šest civilistov, 46 ljudi je bilo huje ranjenih, med njimi 22 žensk," je povedal pakistanski uradnik.

Indijska mejne varnostne sile v Kašmirju so streljanja na civiliste obtožile Pakistan. "V obstreljevanju so umrli štirje vaščani, trije so umrli zgodaj zjutraj, eden pa je zaradi poškodb pozneje umrl v bolnišnici," je povedal Pavan Kotval iz regijske administracije.

Streljanje po odpovedi pogovorov
Do streljanja je prišlo manj kot teden dni po tem, ko so v zadnjem trenutku odpovedali pogovore na visoki ravni med državama. Vzrok za odpoved je bil spor o tem, ali naj bi na dnevni red vključili tudi območje Kašmirja in Himalaje.

Indija in Pakistan se sicer redno obstreljujeta, pogosto pa so žrtve civilisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Himalajsko območje ostaja vir napetosti med državama, vse odkar sta leta 1947 razglasili neodvisnost od Velike Britanije.

Indija slavi 50 let "zmage" nad Pakistanom
Indija je začela več kot tri tedne trajajoče slovesnosti ob 50. obletnici "zmage" nad Pakistanom leta 1965. Kdo je zmagal v vojni, se državi ne strinjata. Do vojne je po poročanju BBC-ja prišlo, ko je Pakistan 30.000 vojakov napotil v Kašmir in Džamu pod indijskim nadzorom. Indijska vojska je nato vstopila v Pakistan.

Vojna je trajala več kot tri tedne, v njej pa se je več kot 100.000 indijskih vojakov bojevalo proti 60.000 pakistanskim vojakom. Vojna je terjala več kot 8.000 življenj, večinoma na pakistanski strani. Indija in Pakistan sta se po neodvisnosti zapletla v štiri medsebojne vojne.