Togo igra v skupini z Gano, Burkino Faso in Slonokoščeno obalo. Foto: EPA
Togo igra v skupini z Gano, Burkino Faso in Slonokoščeno obalo. Foto: EPA
Alaixys Romao
Romao je povedal, da zdaj sploh ne razmišljajo o igranju, ampak je na prvem mestu zdravstveno stanje ranjenih soigralcev. Foto: EPA

Napadalci so z avtomatskim orožjem streljali na avtobus z reprezentanti Toga, potem ko je ta prestopil mejo iz Demokratične republike Kongo v Angolo, kjer se bo v nedeljo začelo afriško prvenstvo v nogometu. Do streljanja je prišlo v z nafto bogati angolski pokrajini Cabinda, kjer se uporniki bojujejo za neodvisnost.

Angolske oblasti so napad označile za teroristično dejanje in sporočile, da niso vedele, da se bodo igralci Toga s treninga v Kongu neposredno vrnili v Cabindo. Prvotno bi morali poleteti proti prestolnici Luanda in se nato odpraviti v Cabindo, kjer igra njihova skupina.

Največji zvezdnik med nogometaši Toga je igralec angleškega kluba Manchester City Emmanuel Adebayor, ki pa v napadu ni bil ranjen. V izjavi za javnost je klub zapisal, da je Adebayor pretresen zaradi grozovitih dogodkov.

"Streljali so kot na pse"
Igralec Thomas Dossevi je za francoski radio dejal, da je nekaj igralcev v slabem stanju. "Na nas so streljali kot na pse," je dejal Dossevi in pojasnil, da so se 20 minut skrivali pod sedeži, medtem ko so napadalci streljali na avtobus.

V napadu je bilo ranjenih devet ljudi, med katerimi so poleg igralcev tudi člani delegacije. Vezni igralec Alaixys Romao je povedal, da se bo Togo zaradi napada najverjetneje umaknil s turnirja. "Nihče noče igrati. Nismo zmožni," so bile njegove besede.

Organizatorji afriškega prvenstva so že sporočili, da bo tekmovanje potekalo kljub napadu. Togo bi moral prvo tekmo igrati v ponedeljek proti Gani.