Bombe iz sodov veljajo za eno najnevarnejših orožij, saj ubijejo vse, ki so v bližini. Foto: Reuters
Bombe iz sodov veljajo za eno najnevarnejših orožij, saj ubijejo vse, ki so v bližini. Foto: Reuters

Helikopterji so bombe odvrgli na tržnico v mestu Al Bab, ki ga nadzira skrajna skupina Islamska država. Tam je umrlo 59 ljudi, večinoma moških, saj imajo ženske v krajih pod nadzorom Islamske države mnogo manj svobode gibanja. Več deset ljudi je bilo ranjenih, nekaj jih je celo v kritičnem stanju, zato se bojijo, da bo število žrtev še višje.

"Ljudje se v soboto zjutraj pogosto zbirajo na tej tržnici, zato je število žrtev tako visoko," je povedal vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman. Observatorij je napad označil kot enega najhujših vladnih sil letos. Sirska vlada se ne na napad ne na obtožbe še ni odzvala.

Sile predsednika Bašarja Al Asada so s helikopterji napadle tudi sosesko v vzhodnem delu Alepa, ki jo nadzirajo uporniki. Pri tem je umrlo dvanajst ljudi, od tega osem članov ene družine.

Sirska vlada zanika uporabo bomb iz sodov
Sirska vlada je že večkrat zanikala uporabo t. i. bomb iz sodov, kjer gre za doma narejeno orožje iz sodov, zabojev in podobnega, napolnjenih z razstrelivom in odpadnim železom. Kot opozarjajo človekoljubne organizacije, je takšno orožje zelo uničujoče in ubije vse, ki so v bližini.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice se je v petek zvečer zgodil napad tudi v Tadamonu južno od Damaska. Pri tem je umrlo najmanj sedem pripadnikov vladnih sil, deset je bilo ranjenih.