Wulff je s predsedniškega položaja odstopil februarja lani. Foto: EPA
Wulff je s predsedniškega položaja odstopil februarja lani. Foto: EPA
Obsežna preiskava proti nekdanjemu nemškemu predsedniku se je na koncu skrčila na očitke glede spornega obiska Oktoberfesta. Foto: EPA

54-letni Wulff je po obtožbah o korupciji, spornih posojilih, neetičnem delovanju in pretiranem zbližanju politike in gospodarstva odstopil, od številnih očitanih pa je na koncu ostala le obtožba o okoriščanju in omogočanju okoriščanja, pri čemer naj bi bilo spornih 750 evrov za enega izmed obiskov Oktoberfesta.

V procesu proti nekdanjemu predsedniku Christianu Wulffu in filmskemu producentu Davidu Grönewoldu, ki sta bila tudi osebna prijatelja, gre več kot le za 750 evrov. Gre za zgled, ki ga mora dajati predsednik, majhne korupcije ni in nihče na takšnem položaju si je ne sme privoščiti, trdi tožilstvo, kritiki pa, da gre za gonjo in zapravljanje davkoplačevalskega denarja, številnim pa se nekdanji predsednik le še smili.

Politični vzpon in padec danes ločenega in vidno shujšanega Wulffa sta v Nemčiji brez primere, zdaj ga čaka ogromen proces, med katerim bo zaslišanih 45 prič, trajal bo do aprila prihodnje leto, Wulffovi prijatelji - in teh ni ostalo veliko - pravijo, da tega, kar je preživel, ne more popraviti nobeno sodišče, a mu bo pravni epilog - Wulff pričakuje, da bodo vse obtožbe zavržene, pomenil veliko.

Wulff posredoval za prijatelja
S primerom so se ukvarjali štirje tožilci, do 24 policistov, zbranih je za 20.000 strani dokumentov, zaslišanih je bilo več kot 100 prič in porabljenih milijone evrov, a dlje, kot je trajala preiskava, bolj so se krčile obtožbe. Na koncu je ostal sporen le en izlet na Oktoberfest leta 2008.

Takrat je filmski producent zakoncema Wulff, ki sta se po odstopu razšla, plačal del stroškov elitnega hotela, dveh večerij, stroškov varuške in obisk Oktoberfesta, kmalu za tem pa je Wulff - ki sicer trdi, da ni vedel, da bi kdo plačeval namesto njega - kot ministrski premier Spodnje Saške za Grönewolda posredoval pri podjetju Siemens in prosil za finančno pomoč pri prijateljevem filmskem projektu.

A očitno se je tudi tožilstvu vmes zdelo, da proces, v katerem gre za skupaj 754 evrov, nima pretiranega smisla, zato je Wulffu, ki je z mesta predsednika odstopil februarja 2012, ponudilo, da postopek v zameno za 30.000 evrov plačila ustavi, vendar je Wulff ponudbo zavrnil, saj namerava v naslednjih mesecih dokazati svojo nedolžnost.

"To zagotovo ni enostaven dan"
V dolgem nastopu na sodišču je Wulff pojasnil, da ni nikoli ravnal koruptivno, temveč je vedno pazil na strogo ločitev med poklicnim in zasebnim življenjem.

Priznal je, da je leta 2008 pri prvem možu Siemensa Petru Löscherju skušal pridobiti podporo za omenjeni film, a da je to storil, ker ga je tema junaškega delovanja Johna Rabeja prevzela. Groenwold, ki ga je označil za svojega prijatelja, naj od njegovega ravnanja ne bi imel koristi.

Poleg tega pisma Siemensu ni poslal sam, je dejal in pojasnil, da je v času, ko je zasedal položaj ministrskega predsednika, poslal na tisoče takšnih pisem.

Wulff je ob prihodu na sodišče dejal, da "to zagotovo ni enostaven dan", je pa obenem poudaril, da je povsem prepričan, da mu bo uspelo ovreči še zadnjo obtožbo proti njemu, ker se je na položaju vedno obnašal korektno.