Svet
(7)

Poudarki

  • Incident med protestanti in katoličani
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 5 glasov Ocenite to novico!
Belfast
Zavarovani policisti, ki so postali tarča napada, se branijo pred nasilneži. Foto: EPA
Belfast
Izgredniki so na ulicah severnega dela Belfasta zažigali avtomobile. Foto: EPA

Dodaj v

V nemirih na Severnem Irskem ranjenih več policistov

Odgovornost pripisali posameznim skrajnežem
14. julij 2009 ob 13:20
Belfast - MMC RTV SLO, STA

Ob tradicionalnih ponedeljkovih pohodih protestantskega reda oranovcev je na Severnem Irskem izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo več ranjenih. Štiri izgrednike so aretirali.

Nemiri so se začeli pojavljati, ko so na severu Belfasta v katoliškem okraju Ardoyne skrajni katoličani skušali preprečiti pohod oranovcev čez tamkajšnji del mesta. Protestniki so ob izgredu z zažigalnimi bombami, kamenjem in steklenicami začeli obmetavati tudi policiste, med katerimi je bilo 13 ranjenih.

Katoliška manjšina na Severnem Irskem parade oranovcev dojema kot žaljive in strah vzbujajoče. Pohodi oranovcev so bili eden izmed razlogov za krvavo nasilje v Ulstru v preteklih desetletjih. Od leta 2005, ko je bilo ranjenih več kot 150 ljudi, so večinoma potekali mirno.

Predstavnik katoliškega Sinn Feina je odgovornost za nemire pripisal posameznim skrajnežem, namestnik vodje severnoirske policije Alistair Finlay pa je izrazil obžalovanje zaradi posamičnih izbruhov nasilja, ki so pokazali "najslabši obraz Severne Irske", medtem ko je na tisoče protestantov na ponedeljkovih pohodih sodelovalo povsem mirno.

Protestanti iz reda oranovcev se s pohodi že stoletja spominjajo zmage protestantskega kralja Viljema Oranskega nad katoliškim kraljem Jakobom II. v bitki pri Boyni 12. julija 1690. Pohodi so letos potekali 13. julija, ker po tradiciji ne smejo potekati na nedeljo.

K. Š.
Prijavi napako
Komentarji
MoTmOt
# 14.07.2009 ob 19:39
to je prava "štala" ... za vse ki imajo polna usta balkana azije in afrike.
Ljudje smo vsi isti!
Olorin
# 14.07.2009 ob 18:16
Potem več kot očitno kje potekajo in kakšen namen imajo sploh ti pohodi - podobno kot če bi recimo s srbsko zastavo paradiral skozi Vukovar, izključno za provokacijo. Večinoma imajo trase skozi katoliška območja. Zakaj le, če so pa vendar protestanti?? Razen če je namenjena katolikom, seveda. Apprentice Boys imajo tako praktično isto funkcijo kot nam bližnji Koroški brambovci.
Sicer pa se ne delaj butaste - če te parade organizirajo člani UVF in UDA, se ne čudit da jim flaše mečejo člani IRA. Sedaj ko so paravojaške skupine položile orožje pa so tudi te parade odveč in samo v službi protestantskih "extremistov", ki izzivajo katoliške "extremiste".
smejka
# 14.07.2009 ob 17:34
Ne Olorin, zakaj bi bili. Protestanti že tradicionalno imajo zgolj pohod skozi mesto. Miren pohod. In če bi katoliki tam bili strpni bi jih pustili pri miru ta en bogi dan v letu. Se da, ja. Mir bi lahko bil čist enostavno. Ampak neeeeee, takoj ko je pohod (za katerega itak vejo vedbno v naprej) grejo delat štalo na ulice.
Ma bejž. Totalno butasta scena.
Olorin
# 14.07.2009 ob 16:37
Protestanti, ki jih pripravljajo pa niso "extremni"? Sploh pa, kakšen drek od članka je to? Te parade so namenjene točno ustrahovanju in žaljenju, ne pa da se jih dojema tako.
smejka
# 14.07.2009 ob 16:20
Opala, zdej pa čakam komentar kumare, hahaha.
Evo, obstajajo tudi extremni katoliki, ki so pripravljeni delat sranje.
Ruski Voz
# 14.07.2009 ob 15:28
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/
135/Hronika/73885/Eksplozija+u+Preševu+
.html
Ruski Voz
# 14.07.2009 ob 15:27
Kazalo