Letalo se je po padcu vnelo. Foto: EPA
Letalo se je po padcu vnelo. Foto: EPA
Nesreča ruskega letala

Letalo jak-42 je po nesreči v bližini letališča v Jaroslavlju, ki leži okoli 250 kilometrov severno od Moskve, zajel ogenj. Po podatkih reševalnih skupin sta nesrečo preživela dva človeka.

Za zdaj še ni jasno, zakaj se je srednje veliko letalo, ki sicer lahko sprejme sto potnikov, ponesrečilo. Letalo naj bi imelo po vzletu težave s pridobivanjem višine in naj bi zato zadelo v anteno v bližini letališča, potem ko je preletelo le 500 metrov.

Na letalu so bili tudi člani enega boljših ruskih hokejskih klubov Lokomotive Jaroslavelj, ki so bili na poti v belorusko prestolnico Minsk, kjer bi se morali pomeriti s tamkajšnjim moštvom v okviru Kontinentalne hokejske lige.

Na letalu slovaška hokejska legenda
"Zgodila se je grozna tragedija," je sporočil prvi mož KHL-ja Aleksander Medvedev, potem ko je bila zaradi tragične novice prekinjena otvoritvena tekma letošnje sezone. Medvedev je nato odpovedal tekmo, gledalci pa spomin na žrtve počastili z minuto molka.

Identiteta žrtev še ni znana. Med člani moštva Lokomotiva so bili tudi nekdanji zvezdniki evropskih in ameriške hokejske lige, kot so češki reprezentant Karel Rachunek, Jan Marek in Jozsef Vasiček. Na letalu sta bila tudi slovaška hokejska legenda Pavol Demitra in švedski vratar Liv Stefan.

Ruski premier Vladimir Putin je prometnemu ministru Igorju Levitinu naročil, naj takoj odpotuje na prizorišče nesreče.

To je ena najhujših letalskih nesreč, ki je terjala žrtve med športniki. Ena najbolj tragičnih nesreč je bil padec letala z urugvajskim ragbijskim moštvom v Andih leta 1972, ko je umrlo 29 ljudi, 16 pa jih je nesrečo preživelo.

Nesreča ruskega letala