Smrtonosni napadi znova postajajo del iraškega vsakdana. Foto: EPA
Smrtonosni napadi znova postajajo del iraškega vsakdana. Foto: EPA

Sunitski skrajneži so v zadnjih mesecih okrepili napade na pripadnike šiitske skupnosti v poskusu, da bi zanetili medversko nasilje, ki mu je bil Irak priča med letoma 2006 in 2007.

V napadih pred tednom dni v Bagdadu in Basri na jugu države je bilo ubitih več kot 60 ljudi, le tri dni prej pa več kot 70.

Najmanj 11 eksplozij je odjeknilo na tržnicah v Bagdadu, med dvojnim napadom samo nekaj sto metrov narazen v šiitski soseski Sadrovo mesto.

Odnosi med šiitsko večino in sunitsko manjšino so na najnižji ravni od odhoda ameriških vojakov konec leta 2011. Irak postaja tudi postranska žrtev konflikta v sosednji Siriji, kjer se pretežno sunitski uporniki borijo proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, ki pripada šiitski manjšini alavitov.

V času režima strmoglavljenega iraškega voditelja Sadama Huseina vladajoči suniti zdaj obtožujejo šiitsko vlado, da jih potiska na rob družbenega dogajanja, kar pa oblasti zanikajo.

Iraški premier Nuri Al Maliki je že napovedal spremembo varnostne zakonodaje, s katero naj bi preprečil ponovitev sektaškega nasilja v etnično mešanem Iraku, kjer 60 odstotkov predstavljajo šiiti in po 20 odstotkov suniti in Kurdi.