V eksplozijah pred sunitsko mošejo je bilo ubitih več kot 40 ljudi. Foto: EPA
V eksplozijah pred sunitsko mošejo je bilo ubitih več kot 40 ljudi. Foto: EPA
Sunitski protivladni protestnik med molitvijo. Foto: EPA

V prvem napadu v mestu Bakuba, približno 50 kilometrov severno od Bagdada, je bilo ubitih najmanj 41 ljudi, ko sta bombi eksplodirali pred sunitsko mošejo, poroča BBC. Do prve eksplozije je prišlo po petkovi molitvi, ko so verniki zapuščali mošejo, druga pa je odjeknila, ko so ljudje prišli pomagat ranjenim. Ranjenih je bilo 56 ljudi.

Najmanj osem ljudi je bilo ubitih na sunitskem pogrebu v Madajinu, najmanj 20 pa je ranjenih. Večina žrtev naj bi bili žalujoči za tamkajšnjim umrlim županom.

Eksplozija je odjeknila tudi v zahodnem Bagdadu, v večinoma sunitskem trgovskem predelu. Umrlo je več kot 14 ljudi, najmanj 30 pa je ranjenih. Še en napad se je zgodil v mestih Faludža in Dora.

Al Jazeera pa poroča, da je v napadih v Mosulu in Faludži po včerajšnjem dnevu umrlo še najmanj sedem ljudi. Dva policista sta bila ubita, ko je improvizirana eksplozivna naprava eksplodirala v policijski postaji južno od Mosula, en vojak je bil v podobnem napadu ubit zahodno od mesta, v bombnem napadu v Faludži pa so po poročanju Reutersa umrli štirje ljudje.

Porast sektaškega nasilja
Nobena skupina še ni prevzela odgovornosti za napade. Napadi sicer sledijo ostremu porastu sektaškega nasilja v zadnjih tednih. V sredo in četrtek je bilo tako več bombnih napadov v šiitskih predelih po vsem Iraku. V zadnjih štirih dneh je tako umrlo več kot 120 ljudi.

Nasilje v zadnjih mesecih naj bi sprožil napad vojske na sunitske protivladne protestnike blizu severnega mesta Havija 23. aprila, v katerem je umrlo 50 ljudi. Ti protesti so se sicer začeli že decembra, sunitski protestniki pa opozarjajo na, kot pravijo, diskriminacijo pretežno šiitske vlade.