Najbolj smrtonosen požar v Rusiji v obdobju zadnjih 6 let je preživela le trojica ljudi: medicinska sestra in dva bolnika. Foto: EPA
Najbolj smrtonosen požar v Rusiji v obdobju zadnjih 6 let je preživela le trojica ljudi: medicinska sestra in dva bolnika. Foto: EPA
38 mrtvih v požaru na obrobju Moskve

Požar v psihiatrični bolnišnici št. 14 v vasi Ramenje v moskovski regiji je izbruhnil ob pol treh zjutraj po lokalnem času.

V silovitem požaru v pritlični stavbi je umrla velika večina bolnikov in osebja, saj so se od 41 ljudi rešili le medicinska sestra in dva bolnika. Večina žrtev, starih med 20 in 76 let, je bilo bolnikov iz moskovske okolice, ki so bolehali za težjimi oblikami duševnih bolezni, nekaj pa je bilo tudi alkoholikov.

Ujeti med spanjem in za rešetkami oken
Preiskava požara je v polnem teku, prva predvidevanja pa govorijo o kratkem stiku v električni napeljavi kot mogočem vzroku tragedije. Goreti je začelo v predelu stavbe, kjer so bili nameščeni ravno bolniki s težjimi oblikami duševnih bolezni. Ko so na prizorišče požara prišli gasilci, je gorela že celotna stavba, pred bolnišnico pa so že našli omenjene tri preživele - sestri je skozi plamene uspelo rešiti dva pacienta.

Gasilci so požar po več urah pogasili, ob tem pa so s pogorišča prinesli 12 zoglenelih trupel, po ocenah bo žrtve zelo težko prepoznati. Večino naj bi dim in ogenj zajela še v posteljah. Večina oken v pritlični bolnišnici je bilo sicer zamreženih s kovinskimi rešetkami, kar je preprečilo bolnikom in osebju, da bi se lahko morebiti rešili skozi okna.

"Ogenj je izbruhnil, ko so spali. Nekateri so hoteli pobegniti, vendar so jih zastrupili strupeni plini, ki so se sproščali ob gorenju," je povedal eden izmed gasilskih poveljnikov, potem ko so zjutraj ukrotili požar v bolnišnici v vasi, ki leži okoli 50 km severno od ruske prestolnice Moskve.

Najusodnejši požar po letu 2007
Požari v stavbah s smrtnimi žrtvami so v Rusiji kar pogosti, v zadnjih 7 letih so našteli 18 večjih smrtonosnih požarov. Tokratna tragedija v moskovski okolici je zahtevala največ žrtev po letu 2007, ko je v domu ostarelih umrlo kar 61 ljudi. V Rusiji je zelo odmeval tudi požar iz leta 2009, ko je v domu za ostarele v republiki Komi umrlo 32 ljudi, rešili pa so se le trije, tako kot tokrat.

38 mrtvih v požaru na obrobju Moskve