Na spletni strani so se na bombo odzvali z vprašanjem: Bo država zaprla morilce ali bo ubila medije? Foto: www.vijesti.me
Na spletni strani so se na bombo odzvali z vprašanjem: Bo država zaprla morilce ali bo ubila medije? Foto: www.vijesti.me
Milo Đukanović
Milo Đukanović je ključna politična osebnost v državi že vse od razpada Jugoslavije. Foto: EPA

Za zdaj še neznanega storilca, ki je nastavil bombo, so v svoj objektiv ujele varnostne kamere. Posnetki varnostnih kamer so pokazali, da je napadalec bombo podtaknil pod okno pisarne v pritličju, v kateri je v času eksplozije delal urednik Vijesti Mihailo Jovović. V redakciji je bilo poleg urednika še okoli 15 sodelavcev. Nihče ni bil poškodovan, je pa bomba povzročila gmotno škodo.

Direktor s prstom pokazal na Đukanovića
Direktor Vijesti Željko Ivanović meni, da bombni napad predstavlja teroristično dejanje in da gre za pričakovani epilog večletne negativne kampanje, ki naj bi jo proti temu mediju vodil črnogorski premier Milo Đukanović. "Gre za poskus uboja glavnega in odgovornega urednika Vijesti Mihaila Jovovića, ker je bila bomba postavljena pod okno njegove pisarne. To je krona politike črnogorske vlade in premierja Đukanovića do Vijesti," je povedal Ivanović. Vijesti so sicer precej kritične do trenutne vlade.

Črnogorski notranji minister Raško Konjević je obsodil bombni napad in ga označil za napad na svobodo govora in demokracijo, s tem pa tudi na državo. Minister si je že ogledal posledice eksplozije in izrazil upanje, da bodo krivce za napad našli v najkrajšem mogočem času.

Večkrat tarča napadov
Časopis Vijesti je bil v preteklosti že večkrat tarča napadov. Novembra so neznanci redakcijo časopisa obmetavali s kamenjem, poleti je bil izveden bombni napad na hišo sodelavca časopisa, vozila Vijesti pa so že večkrat doleteli požigi.

Časopis velja za dolgoletnega kritika vladavine Mila Đukanovića ter tamkajšnje politične in gospodarske elite. Pogosto poroča o domnevnih korupcijskih škandalih na najvišji ravni in organiziranem kriminalu. "Dejstvo, da zaradi napadov na Vijesti še nihče ni bil kaznovan, govori samo zase," je dejala Dunja Mijatović, predstavnica medijske svobode pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi.