Črnogorske oblasti upajo na poziv v zvezo Nato na septembrskem vrhu zveze v Walesu. Nato je sicer bombardiral Črno goro leta 1999 v sklopu njene agresije na takratno Zvezno republiko Jugoslavijo. Foto: EPA
Črnogorske oblasti upajo na poziv v zvezo Nato na septembrskem vrhu zveze v Walesu. Nato je sicer bombardiral Črno goro leta 1999 v sklopu njene agresije na takratno Zvezno republiko Jugoslavijo. Foto: EPA

Shod je organiziralo študentsko društvo "Ne v vojno - ne v Nato", v katerem menijo, da lahko državo reši le njena vojaška nevtralnost. Profesor s Fakultete za politične vede Filip Kovačević je sporočil, da bi dobila Črna gora namreč z vstopom v Nato nove sovražnike, saj bi kot del agresivne zveze postala del spopadov in uničenja.

"Mar bi denar vložili v šolski sistem"
Kovačević je, kot poroča b92.net, spomnil na izjavo premierja Mila Đukanovića, da je Nato najučinkovitejši, najboljši in najcenejši okvir za izboljšanje stabilnosti v Črni gori in na Balkanu. Kot je dodal Kovačević, to ne drži. "Nato je daleč od učinkovitosti v svojem delovanju. Ni uspel prinesti miru niti v eno državo. Zaradi pogubnih odločitev vlade smo vsi kot davkoplačevalci že plačali več kot deset milijonov evrov za vojaški fiasko," je dejal Kovačević, ki dodaja, da bi bilo bolje, če bi ta sredstva vložili v šolski sistem. Po njegovih besedah je Nato faktor nestabilnosti.

Profesor je še dejal, da nevtralnost manj obremenjuje državni proračun, kar dokazuje tudi primerjalni pregled vojaških proračunov v Evropi. Ni res, da je vstop v Nato pogoj za vstop v EU, kot pravi premier Đukanović, je še dejal Kovačević.

Za nevtralnost Črne gore
"Naj živi naša svobodna in nevtralna Črna gora," je dejala študentka prava Đurđina Turković, medtem ko je gimnazijec Vuk Vujisić sporočil, da želi živeti v državi, ki je nevtralna. "Vsakdo normalen bi zasledoval politiko miru, ne pa tudi domači izdajalci, ki so prodali Črno goro," je dejal mladi protestnik in dodal, da je prihodnost države "nevtralnost ali propad".

Študenti so nosili transparente, na katerih je med drugim pisalo "Stop Amerika", "Mir za mir" in "24. marec 1999 - ne pozabi".

Črnogorske oblasti sicer upajo na poziv v zvezo Nato septembra na vrhu zveze v Walesu. Predsednik Filip Vujanović je dejal, da bo, če država poziva ne bo dobila, to velika škoda tako za Črno goro kot za regijo in sam Nato.