Protestnega shoda je bilo že po uri konec, saj so po izbruhu nasilja policisti razgnali protestnike. Foto: EPA
Protestnega shoda je bilo že po uri konec, saj so po izbruhu nasilja policisti razgnali protestnike. Foto: EPA
Protestniki zahtevajo zamenjavo oblasti zaradi razširjene korupcije in kriminala. Foto: EPA

Skupine protestnikov so pozive k sodelovanju na protestih pod geslom Revolucija v Črni gori. Vsi na ulice! razširile prek družbenega omrežja Facebook. Ob tem so poudarile, da je mogoče stanje v Črni gori izboljšati le z radikalnimi ukrepi in da želijo s protesti doseči zamenjavo oblasti.

Protest s približno 200 udeleženci, ki so zahtevali zamenjavo oblasti zaradi razširjene korupcije in kriminala, se je začel ob 13. uri pred parlamentom, sprva miren shod pa se je nato nadaljeval pred poslopjem vlade, kjer so policijo napadli razgrajači.

Razgrajači z maskami so pred poslopjem črnogorske vlade ter ministrstev za zunanje zadeve in finance metali kamenje proti policistom, ki so na to odgovorili s solzivcem. Že po kakšni uri je bilo tako shoda konec, saj so policisti udeležence razgnali.

V BiH-u protesti trajajo že več kot teden dni
Proteste v Črni gori so navdihnili več kot teden dni trajajoči protesti v BiH-u, ki se tam nadaljujejo tudi danes. V središču Sarajeva se je zbralo približno 200 protestnikov, ki so ustavili promet. V petek zvečer so sicer v Sarajevu znova pripravili t. i. državljanski plenum. Udeležilo se ga je okoli tisoč ljudi, ki jim je tokrat uspelo oblikovati nekaj skupnih zahtev in ukrepov, za katere želijo, da jih sprejmejo člani skupščine sarajevskega kantona.

Protestniki med drugim zahtevajo hitro oblikovanje nove kantonske vlade, ki bo sestavljena iz nestrankarskih kandidatov, zmanjšanje plač in drugih ugodnosti za funkcionarje v kantonalni vladi, revizijo privatizacije ter oblikovanje posebne komisije za preiskavo dogodkov 7. februarja, ko je med protesti zagorelo poslopje kantonske vlade in predsedstva BiH-a.

Na Dunaju podprli delavce v BiH-u
V podporo nezadovoljnim delavcem v BiH-u se je na protestu na Dunaju, ki so ga organizirali bosanska kulturna društva in politične skupine, med njimi leva sindikalna organizacija KOMintern, zbralo okoli sto ljudi. Pod geslom "Vaš boj je naš boj" so zahtevali politične spremembe v BiH-u.

Na Trgu bana Jelačića okoli 150 protestnikov
Podobno kot v Črni gori so prek Facebooka k protestom pozvali tudi na Hrvaškem. Na Trgu bana Jelačića v Zagrebu se je zbralo okoli 150 ljudi. Protest so nadaljevali pred sedežem vladajočega SPD-ja in med drugim vzklikali "lopovi, lopovi". Policija je pridržala 12 protestnikov, ker naj bi žalili in izzivali policiste, vinjen protestnik pa je enega policista tudi fizično napadel. Okoli 50 protestnikov se je zbralo tudi na Reki in v Osijeku.