Protesti se že deveti dan nadaljujejo v Tuzli, kjer so imeli v Narodnem gledališču Tuzla najštevilčnejši državljanski plenum do zdaj, ki se ga je udeležilo 700 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Protesti se že deveti dan nadaljujejo v Tuzli, kjer so imeli v Narodnem gledališču Tuzla najštevilčnejši državljanski plenum do zdaj, ki se ga je udeležilo 700 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Protesti v BiH-u se nadaljujejo

Protesti se že deveti dan nadaljujejo v Tuzli, kjer so imeli v Bosanskem kulturnem centru najštevilčnejši državljanski plenum do zdaj, ki se ga je udeležilo 700 ljudi, prek neposrednega prenosa na spletu pa ga je spremljalo okoli 2.000 ljudi. Med drugim so na plenumu oblikovali delovne skupine, prebivalce Tuzle pa pozvali, da se protestov pred zgradbo Sodaso, v katero so začasno preselili vlado tuzelskega kantona, saj so le to protestniki zažgali, udeležijo tudi v petek.

Sprejeli so tudi zahtevo, naj predstavniki kantonske vlade po izteku svojega mandata niso upravičeni do enoletnega prejemanja nadomestila, ki jim pripada po veljavni zakonodaji.

Sarajevo: Protestniki zahtevajo odstop vlade Federacije BiH-a
Protestniki v državi, v kateri je 44-odstotna brezposelnost, zahtevajo predvsem izboljšanje socialnega položaja in reševanje globoke krize, v kateri BiH tiči že leta. Protestniki v Sarajevu so v rokah nosili transparente z napisi "Politiki, ali sploh veste, kaj je morala?" ter "Srbi, Bošnjaki in Ostali - vsi smo talci politike", kot tudi "Novinarji mrhovinarji".

Pred predsedstvom BiH-a se je tako danes zbralo okoli 300 ljudi. Med njimi je bil tudi protestnik Vahid Hodžić (57). "Žena in dva otroka živita od moje invalidske pokojnine, ki znaša 350 KM (176 evrov). Žena je zbolela, na ultrazvok pa mora čakati sedem mesecev. V takšnih okoliščinah, bi se še najbolj mirnemu človeku snelo," je dejal.

Njihove zahteve so jasne - zamenjavo kantonskih in občinskih vodstev, v Sarajevu pa tudi odstop vlade Federacije BiH-a, kar jim je v nekaterih kantonih že uspelo doseči. Pa tudi znižanje plač uradnikom in znižanje odpravnin.

Kot je poročal Center za preiskovalno novinarstvo (CIN) v Sarajevu, bodo morali davkoplačevalci za odstop štirih predsednikov in skupno 43 ministrov kantonskih vlad plačati še 750.000 evrov. V skladu z zakonodajo so namreč upravičeni do prejemanja nadomestila še eno leto po odstopu.

Preprečitev zastaranja kaznivih dejanj
Vlada Federacije Bosne in Hercegovine je ob protivladnih protestih parlamentu predložila predlog ustavne spremembe, s katero bi preprečili zastaranje kaznivih dejanj, storjenih v postopku privatizacije. Privatizacija državnih podjetij med državljansko vojno v BiH-u (1992-1995) ter po njej je sinonim za nezakonito okoriščanje, je kot razlog za predlagano spremembo navedla vlada.

Slaba privatizacija, ki je nekatera podjetja privedla v stečaj, je bila tudi razlog za začetek množičnih protestov, ki so se začeli prejšnjo sredo v Tuzli, od takrat pa so se razširili po celotni državi. Protestniki tako med drugim od države zahtevajo ponovno preučitev spornih primerov privatizacije.

Velika podpora protestom
Velika večina prebivalcev Bosne in Hercegovine podpira proteste v državi, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je podjetje Valicon izvedlo na začetku tega tedna. V bošnjaško-hrvaški Federaciji BiH-a proteste podpira 90 odstotkov vprašanih, v Republiki srbski pa je podpora za deset odstotnih točk nižja. Skupno pa je podpora 88-odstotna.

Solidarnostni protest v Zagrebu
"Pojdimo na ulice, pridružimo se borcem v BiH-u za socialno pravično družbo. Pokažimo politikom in velikemu kapitalu, da nismo njihove lutke, ki jih lahko še naprej ropajo!" Tako se je glasil poziv, ki ga je na Facebooku objavil hrvaški Novi sindikat, v nadaljevanju pa so še zapisali: "Želimo družbo za 99 odstotkov ljudi, ne pa družbo politično-tajkunske oligarhije."

Na shodu, ki se ga je udeležilo 300 ljudi, je predsednik sindikata Mario Iveković zbrane nagovoril z besedami: "Zbrali smo se, ker podpiramo Tuzlo, Sarajevo in druga mesta, kjer se zadnjih deset dni borijo za osnovne človekove pravice, ter delavce, ki so v zadnji 20 letih tako na Hrvaškem kot v drugih državah veliko izgubili."

Protesti v BiH-u se nadaljujejo