Hiša v mestecu Amstetten, kjer je imel Fritzl svojo hčer 24 let v ujetništvu. V tem času mu je rodila sedem otrok, od katerih je eden umrl takoj po rojstvu. Foto: EPA
Hiša v mestecu Amstetten, kjer je imel Fritzl svojo hčer 24 let v ujetništvu. V tem času mu je rodila sedem otrok, od katerih je eden umrl takoj po rojstvu. Foto: EPA
Rudolf Mayer
Rudolf Mayer se zaveda, da je zelo malo možnosti, da bo Fritzl dobil milo kazen, a ga to vseeno ne bo ustavilo, da se ne bi maksimalno potrudil za svojega klienta. Foto: EPA
Josef Fritzl
Fritzl celico v zaporu deli z obsojencem za poskus umora. Pazniki nanj budno pazijo iz dveh razlogov. Da si ne bi sodil sam in storil samomor ali pa da bi pravico v svoje roke vzeli drugi zaporniki, ki v njem vidijo izmečka najhujše vrste. Foto: Reuters
Skrivni prostori
Po besedah upravnika zapora se je Fritzl počasi začel zavedati, kaj je storil svoji družini, in pri njem naj bi se videlo prve znake obžalovanja. Foto: EPA

Obrambo trenutno najbolj znanega zapornika na svetu, 73-letnega upokojenega elektroinženirja, ki je kar 24 let v skrivnih prostorih svoje hiše spolno zlorabljal hčer, je prevzel eden najbolj znanih avstrijskih odvetnikov Rudolf Mayer.

Obramba človeka, in ne pošasti
Mayer, ki se ima tako za odvetnika kot tudi za terapevta, hoče razumeti svojega klienta, je dejal v pogovoru za nemški Spiegel.

"Josef Fritzl je prikazan kot okrutna pošast in seksualni tiran. Moja naloga je, da ga prikažem kot človeško bitje," pravi odvetnik, ki se je s Fritzlom prvič pogovarjal deset minut in srečanje, kot sam pravi, izkoristil za ustvarjanje občutka o trenutno verjetno najbolj osovraženem rojaku.

"Izklopim racionalni del možganov, vklopim instinkt in se osredotočim na človekove oči," pojasnuje svoj preizkušen pristop Mayer, ki je prepričan, da oči razkrijejo 90 odstotkov človekove psihe.

Čeprav je na fotografijah in posnetkih Fritzl videti kot Jack Nicholson, se sam raje zanaša na svoje občutke. "Prvih 30 sekund srečanja je najpomembnejših za ustvarjanje psihološkega stika. Menim, da se mi je v tem času uspelo navezati na gospoda Fritzla."

Molk po Mayerjevem nasvetu
Njegov klient mu deluje kot glava družine z dobrimi, a tudi slabimi stranmi. Na drugem srečanju je Mayer s Fritzlom preživel dve uri in v tem času se je razgovoril o svojem življenju, ob tem pa predstavil svojo plat za večino nepojmljive zgodbe.

"Pustil sem mu govoriti in ga poslušal," je dejal odvetnik, ki pa ni hotel razkriti nobenih podrobnosti in prav po njegovem nasvetu se je Fritzl kmalu po prijetju in prvih zaslišanjih zavil v molk, saj naj bi že tako povedal preveč.

Čeprav ni še nič znano o motivu za Fritzlovo gnusno početje in se tudi Mayerju še nič ne sanja, je po tridesetih letih izkušenj prepričan, da za vsako dejanje ali zločin obstaja razlaga. "Kdo je Josef Fritzl? Zakaj je takšen, kot je? Zakaj je uničil življenje svojega otroka na tak način?" so vprašanja, na katera bo poskušal odgovoriti v prihodnjih pogovorih s klientom.

Grožnje zaradi zastopanja Fritzla
Mnogim je nerazumljivo, kako se lahko sploh kateri odvetnik odloči, da bo branil takšnega človeka, in bi ga najraje videli že obsojenega brez dolgotrajnega sodnega procesa.

Zato Mayer ni presenečen, da je na svoj naslov prejel že številne grožnje in izraze ogorčenja, a je odločen nadaljevati svoje delo, saj je po njegovem mnenju zavračanje branjenja določenih dejanj v nasprotju z njegovo profesionalno etiko.

Mayer ni bil presenečen nad okrutnostjo zločina in se je Fritzlu celo sam ponudil, da ga zastopa, ta pa je ponudbo takoj sprejel, saj mu je bil odvetnik znan s televizije.

Širši javnosti je postal znan leta 1996, ko je branil domnevna neonacista, ki sta bila obtožena pošiljanja pisemskih bomb. Dunajski odvetnik je dokazal, da za zločinom stoji nekdo drug in njegova klienta sta bila oproščena.

G. V.