Do stampeda naj bi prišlo, ko so policisti začeli streljati v zrak. Foto: Reuters
Do stampeda naj bi prišlo, ko so policisti začeli streljati v zrak. Foto: Reuters
Pripadniki varnostnih sil
Vlada je potrdila, da je več ljudi umrlo. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Na vsakoletnem verskem festivalu Irreecha okoli 40 kilometrov južno od glavnega mesta Adis Abeba se je zbralo več tisoč ljudi. Množica je vzklikala "potrebujemo svobodo" ter "potrebujemo pravico", starešinam, ki naj bi bili blizu vlade, pa so ljudje preprečili, da imajo govore.

Nekateri protestniki so imeli rdeče-zeleno-rumene zastave Osvobodilne fronte Oroma, uporniške skupine, ki jo vlada označuje za teroristično organizacijo. Ljudje so ob tem vzklikali slogane proti Oromski ljudski demokratični organizaciji, eni od štirih regionalnih strank, ki sestavljajo Etiopsko ljudsko revolucionarno demokratično fronto, ki v državi vlada že četrt stoletja.

Ko so policisti uporabili solzivec in začeli streljati v zrak, so ljudje začeli bežati in povzročili stampedo, pri čemer so nekateri padli s pečine v jezero pod njo.

Državna televizija, ki se sklicuje na uradne vire, poročal o 52 mrtvih, opozicija pa meni, da bi bila številka lahko tudi višja od 200.

Problematičen razvojni načrt
V Oromiji se protesti občasno odvijajo zadnji dve leti. Začeli so se leta 2014 zaradi razvojnega načrta glavnega mesta, ki naj bi se povečal, zaradi česar naj bi zasegli kmetijske površine. Od konca leta 2015 je bilo v spopadih s policijo ubitih več protestnikov. Na parlamentarnih volitvah leta 2015 ni opozicijskim strankam uspelo osvojiti niti enega sedeža. V prejšnjem mandatu je imela opozicija en sedež. Kritiki vlade to obtožujejo, da zatira glasove opozicije, kar vlada zanika.