Na protivladnih protestih pričakujejo več deset tisoč ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Na protivladnih protestih pričakujejo več deset tisoč ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Makedonija
»Seveda gremo na proteste, na lastni koži smo občutili politiko Gruevskega, imeli smo vojno v naselju. Če opozicija ne bo zmogla sama, ji bosta pomagali Amerika in Evropa,« je prepričan Sadri Asani. Foto: MMC RTV SLO
Makedonija
»Trenutna oblast seveda ni idealna, a se trudi, marsikaj je postorila. Seveda pa vsakdo, ki vodi državo, tudi kaj ukrade,« meni taksist Kire Stojanovski. Foto: MMC RTV SLO

Protestov se bodo udeležili tudi nekateri Albanci iz naselja Divo, kjer se je natanko pred tednom dni odvijal krvavi spopad. "Seveda gremo na proteste, na lastni koži smo občutili politiko Gruevskega, imeli smo vojno v naselju. Če opozicija ne bo zmogla sama, ji bosta pomagali Amerika in Evropa," je prepričan Sadri Asani.

Iz Kumanova naj bi se organizirano v Skopje odpravila vsaj dva avtobusa Albancev, skupaj naj bi v

prestolnici protestiralo kakšnih 5 tisoč prebivalcev tretjega največjega makedonskega mesta, napoveduje župan Zoran Damjanovski iz opozicijske SDSM.

"Zagotovljenih imamo več kot 50 avtobusov in še 150 drugih vozil. Kumanovo bo dokazalo, da je mesto demokracije in svobode. Dosegli bomo padec vlade Gruevskega in njegove klike."

Na drugi strani pa je slišati tudi zagovornike vlade, ki naj bi se zbrali v ponedeljek. Iz stranke VMRO-DPMNE so sporočili, da bodo naredili vse za podporo trdni in močni Makedoniji, prepričani so, da gre za scenarij destabilizacije in da je država napadena, da si nekateri ljudje ne želijo odpiranja novih tovarn in ustvarjanja novih delovnih mest.

"Trenutna oblast seveda ni idealna, a se trudi, marsikaj je postorila. Seveda pa vsakdo, ki vodi državo, tudi kaj ukrade," meni Kire Stojanovski.

V Skopju so sicer pripravljeni na več deset tisoč protestnikov. Že včeraj zvečer so zaprli območje pred vladno stavbo, postavili so oder, pripeljali veliko plastenk vode. Po mestu je veliko policistov.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi je vse strani v Makedoniji pozvala, naj izkažejo zadržanost v času napovedanih demonstracij in sprejmejo ukrepe za zmanjšanje napetosti.
Opozicijski protestniki se bodo zbrali ob 14. uri, del njih pa napoveduje, da bodo vztrajali, vse dokler aktualna vlada ne sestopi z oblasti.

"Pričakovati je, da se bo v reševanje krize vključila tudi mednarodna skupnost, čeprav ne smemo pozabiti, da gre za naš notranji razpor. Država nam je razpadala že vsaj 50-krat, je kot stara zakonca – vseskozi se prepiramo, a ostajamo skupaj. Ne pričakujemo niti idealne oblasti niti Švice, vse, kar si želimo, je neka normalno slaba vlada ..." pa napoveduje politični analitik Arsim Zekoli.

Iz Skopja Luka Hvalc, Radio Slovenija