Glavni osumljenec je Čečen Zaur Dadajev. Foto: Reuters
Glavni osumljenec je Čečen Zaur Dadajev. Foto: Reuters

Peterica je obtožena sodelovanja pri naročenem umoru ter nezakonitega posedovanja orožja. Šesti osumljenec, ki naj bi umor naročil, je medtem na begu in je zanj razpisana mednarodna tiralica. Obtoženi, ki vsi prihajajo s Kavkaza, so Zaur Dadajev, Anzor in Šadid Gubašev, Temirlan Eskerhanov ter Hamzat Bahajev. Na begu ostaja Ruslan Muhadinov, ki naj bi naročil umor in plačal zanj. Po neuradnih informacijah naj bi se skrival v Združenih arabskih emiratih. Še en osumljenec, Beslan Šavanov, se je med poskusom aretacije marca razstrelil.

Zavezniki Nemcova sumijo Putina
Za glavnega osumljenca po pisanju ruskih medijev velja Dadajev, nekdanji pripadnik čečenske vojske. Na začetku preiskave je priznal umor, a pozneje to zanikal, saj naj bi bilo priznanje izsiljeno. Kot je sprva dejal, je Nemcova ubil, saj naj bi ta žalil islam in vodjo večinsko muslimanske ruske republike Čečenije Ramzana Kadirova. Vsi preostali sodelovanje pri umoru zanikajo.

Nemcov, ki je bil v preteklosti namestnik premierja, pozneje pa je postal oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je bil ubit februarja letos. Ustreljen je bil na mostu blizu Kremlja v središču Moskve, ko se je z dekletom zvečer vračal domov. Tesni zavezniki Nemcova ne verjamejo, da za umorom stojijo skrajneži in religija, ter odgovornost pripisujejo Putinu.