Turčija je konec julija začela izvajati zračne napade na položaje Islamske države v Siriji, stopnjuje pa napade na Kurde na severu Iraka. Foto: Reuters
Turčija je konec julija začela izvajati zračne napade na položaje Islamske države v Siriji, stopnjuje pa napade na Kurde na severu Iraka. Foto: Reuters

Traktor, napolnjen z razstrelivom, je zapeljal v postajo vojaške policije, poročajo turški mediji. Iz urada regionalnega guvernerja so sporočili, da je za napad odgovorna Delavska stranka Kurdistana (PKK), poroča BBC. Guverner sicer ni pojasnil, kako so identificirali napadalca kot pripadnika PKK-ja, v tej stranki pa se glede napada niso oglasili. Če je napad res izvedel PKK, bi bil to njegov prvi samomorilski napad.

V ločenem napadu pa je bil ubit en turški vojak, štirje so bili ranjeni, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Ob cesti v okrožju Midyat v jugovzhodni pokrajini Mardin je eksplodirala mina, tarča pa je bil konvoj vojaških vozil. Tudi za ta napad so oblasti odgovornost pripisale PKK-ju.

Turške oblasti so po premirju iz marca 2013 konec julija obnovile napade na PKK, ki ga uradna Ankara označuje za teroristično organizacijo, in položaje kurdskih borcev na severu Iraka, ob tem pa so izvedle tudi nekaj napadov na položaje Islamske države v Siriji. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa je PKK v zadnjem tednu ubil najmanj 17 pripadnikov turških varnostnih sil.

Zadnji val nasilja je sprožil samomorilski napad v turškem mestu Suruc blizu meje s Sirijo, v katerem je bilo ubitih 32 ljudi, izvedla pa naj bi ga Islamska država. V PKK-ju obtožujejo turško policijo, da je bila vpletena v napad, zato so ubili turška policista. PKK poudarja, da so turške oblasti sodelovale z Islamsko državo pri njenih napadih na Kurde v Siriji.