Cilj ruskega napada je bil zapor. Foto: Reuters
Cilj ruskega napada je bil zapor. Foto: Reuters

Večina žrtev ruskega napada so zaporniki, saj so letala obstreljevala zapore v mestu Marat al Numan, umrli pa so tudi civilisti, so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice. "V napadih ruskih zračnih sil na poslopji, ki ju Fronta al Nusra, sirska veja Al Kaide, uporablja kot zapor in sodišče, je bilo ubitih 39 ljudi," je sporočil observatorij.

Med žrtvami so tudi pazniki in pet civilistov, med njimi je bil en otrok. Zapor je namreč v bližini tržnice, ki je sicer zelo obiskana.
Ruska letala od septembra lani napadajo položaje nasprotnikov režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki ga podpira Moskva. Med cilji napadov so tako položaji skrajnežev Islamske države kot tudi upornikov proti sirskemu režimu.

Pomoč za Madajo zamuja
Svetovni program Združenih narodov za hrano (WFP) je poslal prvo pošiljko hrane in zdravil za 40.000 ljudi, ki so ujeti v Madaji. Po poročanju britanskega BBC-ja prebivalci zaradi pomanjkanja hrane stradajo in umirajo od lakote. Da bi preživeli, pa jedo živali in celo travo. Konvoj pomoči bi moral priti v nedeljo, a je zaradi neznanih težav nastala zamuda. Mesto je v rokah upornikov, oblegajo pa ga Asadove sile.

WFP upa, da bo pošiljka prispela v Madajo v ponedeljek. Razlog za zamudo ni znan, vendar je jasno, da so pogajanja za prehod čez bojišče vedno kočljiva. Dogovor o humanitarni pomoči za ujete v mestu so sprejeli sirska vlada in uporniki, upoštevali pa ga bodo tudi borci na bojišču.

Vse slabše razmere tudi v Fuaji in Kefraji
Madajo od lanskega julija oblegajo vladne sile ob podpori libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah. V Siriji je obleganje pogosta vrsta vojskovanja. Civilistom preprečujejo odhod iz obleganih krajev in onemogočajo dostop do humanitarne pomoči.

V Siriji kar 4,5 milijona ljudi živi na težko dostopnih območjih, od tega kar 400.000 v obleganih krajih, kjer ni dostopa do humanitarne pomoči. Na severozahodu Sirije - zlasti v Fuaji in Kefraji, ki sta v rokah Asadovih sil, oblegajo pa ju uporniki - naj bi se razmere drastično slabšale. Ujetih je okoli 30.000 ljudi.

Medtem posrednik Združenih narodov v sirski vojni Staffan de Mistura v Damasku skuša postaviti temelje za mirovne pogovore, ki so načrtovani za konec meseca. Opozicija je konec oziroma umik obleganj postavila kot pogoj za sodelovanje v pogovorih.