Premier Mariano Rajoy ob oddaji svoje glasovnice. Foto: Reuters
Premier Mariano Rajoy ob oddaji svoje glasovnice. Foto: Reuters
Pedro Sanchez želi PSOE popeljati na novo pot. Foto: Reuters

mierja Mariana Rajoya, ki pa nima absolutne večine.

Kot kažejo izidi vzporednih volitev, ki jih je po zaprtju volišč objavil TVE, je PP v 350-članskem parlamentu dobil od 114 do 118 mest, socialisti (PSOE) od 81 do 85, Podemos od 76 do 80, Ciudadanos pa med 47 in 50. V parlament se bo uvrstila še Ljudska unija (UI), ki naj bi prejela od tri do štiri poslanske mandate.

Gre sicer za prelomne parlamentarne volitve, s katerimi bo prvič po padcu diktature Francisca Franca leta 1975 konec dvostrankarskega sistema.

Kampanja je bila razburljiva, v ospredju pa so bila vsebinska vprašanja o gospodarskih in socialnih razmerah, korupciji, ki so jo očitali najmočnejšima strankama, ter o prihodnosti Katalonije. Kampanjo je poleg burnih debat na soočanjih zaznamoval tudi fizični napad premierja Rajoya. Pred štirimi leti je njegov PP na volitvah prejel več kot 44 odstotkov glasov in imela večino v vseh institucijah. Rajoy je kandidiral četrtič, potem ko je pred zmago dvakrat izgubil proti Joseju Luisu Zapateru.

Tudi na tokratnih volitvah je bil v ospredju boj med levico in desnico. Socialistična stranka (PSOE), ki jo želi Pedro Sanchez popeljati na novo pot, je od leta 1982 šestkrat zmagala na volitvah, PP pa trikrat.

Ciudadanos in Podemos premešala karte
A ker nobena izmed največjih strank ni prejela dovolj sedežev, da bi lahko sama sestavila vlado, kot sta jo lahko PP in PSOE vedno v zadnjih 40 letih, se obeta še zanimiv razplet.
Španijo je gospodarska kriza – še naprej je brezposelnost, predvsem med mladimi, zelo visoka (več kot 21 odstotkov) – močno prizadela in nezadovoljstvo ljudi je bilo vse večje. Iz protestnih in civilnodružbenih gibanj sta nastali dve novi stranki, ki prvič kandidirata na parlamentarnih volitvah. Obe sta bili uspešni že na lokalnih volitvah, tudi v Madridu, Barceloni in Valencii.

Liberalni Ciudadanos, ki ga vodi karizmatični Katalonec Albert Rivera, naj bi bil glede na napovedi ključen pri sestavi nove vlade. Skupaj z njim je tudi levi Podemos Pabla Iglesiasa močno premešal politične karte.

Že zdaj je jasno, da bo potreben dialog in nujen sporazum, sestava nove vlade oziroma koalicije pa izjemno zahtevna.