Tajska prestolnica je preplavljena s pripadniki vladnih sil. Foto: EPA
Tajska prestolnica je preplavljena s pripadniki vladnih sil. Foto: EPA
Tajska ujeta v nasilju

V spopadih je bilo ranjenih 18 ljudi, tajski vojak pa je že 27. smrtna žrtev protivladnih protestov. Očividci so povedali, da naj bi bil vojak ubit v kaosu, ko naj bi ga ubili drugi pripadniki vladnih sil.

Okoli 2.000 protestnikov je kljub izrednim razmeram in večkratnim opozorilom na tovornjakih in motociklih zapustilo trgovsko središče v Bangoku in se odpravilo proti pokrajini Patum Tani. Da bi jih zaustavile, so vladne sile postavile barikade iz pnevmatik, v katere so nato izstrelile več nabojev.

Tajci protestirajo že od srede marca
V tajski prestolnici še vedno veljajo strogi varnostni ukrepi in za red skrbi na tisoče pripadnikov vladnih sil. Prvirženci strmoglavljenega premierja Taksina Šinavatre v tajski prestolnici protestirajo že od 12. marca in od takrat je že večkrat izbruhnilo nasilje, ki je zahtevalo tudi smrtne žrtve. V spopadih 10. aprila je umrlo 26 ljudi in več kot 800 jih je bilo ranjenih.

Protestniki so zahtevajo odstop vlade in razpis predčasnih volitev. Premier Abhisti Vedžadživa je do zdaj zavračal njihove zahteve po razpustitvi parlamenta. Ustavno sodišče je zdaj privolilo, da bo obravnavalo priporočilo volilne komisije za ukinitev premierjeve vladajoče Demokratske stranke, saj je prejemala nezakonite donacije.

Tajska ujeta v nasilju