Beko si je svoje bogastvo ustvaril v času vladanja Slobodana Miloševića. Foto: Reuters
Beko si je svoje bogastvo ustvaril v času vladanja Slobodana Miloševića. Foto: Reuters
Srbski policist
Policija je okrepila nadzor nad nekaterimi cestami in mejnimi prehodi. Foto: EPA

Napad se je zgodil pred njegovo hišo v prestižnem beograjskem predelu Senjak. Beka so zaradi dveh strelnih ran v prsi in trebuh odpeljali v bolnišnico, kjer so ga operirali. Njegovo stanje je stabilno, a resno, so sporočili zdravniki.

Napadalci, ki so na Beka streljali v trenutku, ko je izstopal iz avtomobila, so najverjetneje pobegnili z avtomobili in jih policija še išče. Zaradi napada so poostrili nadzor nad prometom na glavnem mostu nad Savo in na vseh mejnih prehodih.

"Predvidevamo, da je imel veliko sovražnikov, a za zdaj policija nima ničesar oprijemljivega, kar bi nakazovalo, kdo je odgovoren," je dejal predstavnik srbske vlade.

Za 53-letnega Beka velja, da je v dobrih stikih z vladajočo Srbsko napredno stranko premierja Aleksandra Vučića. V režimu Slobodana Miloševića je bil minister za privatizacijo in leta 1997 med drugim posrednik pri prodaji srbskega Telekoma grškemu podjetju OTE in italijanskemu STET. Njun delež je pozneje nazaj odkupila vlada pod vodstvom Zorana Đinđića.

Sumljivi posli
Bekovo ime se je v zadnjih 14 letih vedno znova pojavljalo v povezavi s sumljivimi privatizacijskimi posli. Že več let je v sporu s srbsko državo zaradi zemljišča okrog beograjskega pristanišča na Donavi, ki ga je leta 2005 kupil za 50 milijonov evrov, da bi tam zgradil luksuzno naselje.

Nejasna je tudi njegova vloga pri privatizaciji časnika Večernje novosti. Njegovo podjetje naj bi bilo leta 2002 posrednik med takratnim izdajateljem in nemško skupino WAZ. Ta je Beku pozneje očitala, da jo je oškodoval za več milijonov evrov. Glede sporne privatizacije poteka preiskava.

Neposredno ali posredno je sodeloval tudi pri privatizaciji srbskih mlekarn, polnilnice mineralne vode Knjaz Miloš, Luke Beograd in C marketa. Pred dvema mesecema so ga omenjali kot kandidata za direktorja globoko zadolženih državnih Srbskih železnic.