Napad se je zgodil na največjem ruskem letališču. Foto: EPA
Napad se je zgodil na največjem ruskem letališču. Foto: EPA
Domodedovo
Po napadu so v Moskvi poostrili varnostne ukrepe. Foto: EPA
Domodedovo
Moskva je bila v preteklosti že priča terorističnim napadom. Foto: EPA

Na moskovskem letališču Domodedovo se je razstrelil samomorilski napadalec in ubil najmanj 35 ljudi, medtem ko jih je okoli 130 ranjenih.

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je ob obsodbi napada poudaril, da za terorizem in nasilje ni opravičila. Izrazil je sočutje z ruskim narodom in svojcem žrtev izrekel sožalje. Obsodbam v imenu Evropske unije sta se pridružila še predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ter visoka zunanjepolitična predstavnica Catherine Ashton.

Ministrica za obrambo Republike Slovenije dr. Ljubica Jelušič je v svojem imenu in v imenu Ministrstva za obrambo ob tragičnem dogodku na mednarodnem letališču Domodedovo v Moskvi poslala sožalno brzojavko vojaškemu atašeju Ruske federacije v Republiki Sloveniji polkovniku Vladimirju Korneenkovu. V sožalni brzojavki ministrica naproša vojaškega atašeja polkovnika Korneenkova, da prenese njeno sožalje najvišjim predstavnikom v Moskvi ter družinam umrlih in ranjenih.

Generalni sekretar Ban Ki Mun je izrazil osuplost ob napadu in ostro obsodil to "obžalovanja vredno in neopravičljivo nasilno dejanje nad nedolžnimi". Izrazil je globoko sožalje družinam žrtev in izrekel solidarnost z rusko vlado in narodom.

Člani Paralementarne skupščine Evrope, ki zaseda v Strasbourgu, so spomin na žrtve počastili z minuto molka. Predsednik Skupščine Mevlüt Cavusoglu je obsodil napad in izrazil pretresenost ter zgroženost. "Za terorizem ne more biti nobenega opravičila, saj je v popolnem nasprotju z vsem, za kar si prizadevamo v Svetu Evrope," je dejal.

"V tem boju smo skupaj"
Solidarnost z ruskim narodom in vlado je izrazil tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen, ki je v sporočilu za javnost obsodil to grozljivo dejanje in izrazil sožalje svojcem žrtev. "V tem boju smo skupaj. Prav zato moramo v svetu Nato-Rusija okrepiti sodelovanje v boju proti terorizmu," je poudaril Rasmussen.

Napad so obsodile tudi številne države, med njimi Francija, Nemčija, Velika Britanija, Italija, Španija in ZDA. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v imenu svoje države izrazil solidarnost z ruskimi oblastmi. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je poudaril, da za to barbarsko dejanje ni opravičila. Obsodbam se je pridružila tudi kanclerka Angela Merkel.

Vodja britanske diplomacije William Hague je ob napadu izrazil pretresenost in izrazil sožalje družinam žrtev. Napad sta obsodila tudi italijanski premier Silvio Berlusconi in njegov zunanji minister Franco Frattini.

Tudi ameriški predsednik Barack Obama je ostro obsodil "to nezaslišano dejanje", je v Beli hiši sporočil njegov tiskovni predstavnik Robert Gibbs.

Na napad so se odzvali tudi ruski finančni trgi. Delnice na moskovski borzi so povprečno padle za več kot dva odstotka, za največ, za več kot pet odstotkov, pa delnice ruskega letalskega prevoznika Aeroflot.