Eksplozija je odjeknila ob 14.30 po srednjeevropskem času. Foto: EPA
Eksplozija je odjeknila ob 14.30 po srednjeevropskem času. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
Medvedjev je po napadu odredil poseben varnostni režim na letališčih in različnih postajah po državi. Foto: EPA
Domodedovo
Domodedovo je največje in najmodernejše moskovsko letališče, skozi katerega je lani šlo več kot 22 milijonov potnikov. Foto: EPA
Teroristični napad v Moskvi
Teroristični napad v Moskvi

Ruske oblasti so sporočile, da je šlo za teroristični napad, medtem ko ruski mediji poročajo, da je bila eksplozija primerljiva s sedmimi kilogrami TNT-ja. Med mrtvimi so tudi tujci.

Preiskovalci so povedali, da je napad delo samomorilskega napadalca, ki se je razstrelil na oddelku za prihode potnikov. Eksplozivno sredstvo naj bi vsebovalo kovinske delce, zaradi česar je tudi poškodovanih toliko ljudi.

Na prizorišču so našli truplo domnevnega napadalca. Šlo naj bi za moškega "arabskega videza", starega med 30 in 35 let. Pred tem so ruski mediji poročali, da je napadalec najverjetneje prišel iz nemirnega severnega Kavkaza, kjer se islamski uporniki že leta borijo proti ruski nadvladi.

Poznavalci opozarjajo, da uporniki načrtujejo povečanje napadov pred predsedniškimi volitvami, ki bodo potekale prihodnje leto in na katerih bi lahko znova kandidiral dosedanji premier Vladimir Putin, ki mu v več kot desetih letih ni uspelo zatreti nasilja na severnem Kavkazu.

"Eksplozija na Domodedovu bo še okrepila prepričanje med rusko elito, da Putin izgublja nadzor nad varnostjo v prestolnici, kar gre na roke sovražnikom," meni predsednik ameriškega raziskovalnega inštituta Jamestown Foundation Glen Howard.

Gneča na letališču
Ruska policija je že sprožila preiskavo in v povezavi z napadom išče tri osumljence, ki so jih videli na posnetkih varnostnih kamer. V času eksplozije je bilo na letališču veliko ljudi, saj je prihajalo okoli 30 letal, od tega 15 z mednarodnih poletov.

Domodedovo je največje letališče v Moskvi in v državi. Zaradi napada so že poostrili varnost na preostalih dveh večjih letališčih - Vnukovo in Šeremetjevo. Varnostni ukrepi so poostreni tudi na podzemni železnici in drugod po prestolnici.

Zaradi napada so mednarodne polete preusmerili na druga letališča na območju Moskve.

Davos bo počakal
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je po napadu zatrdil, da bodo prijeli in kaznovali odgovorne. Napovedal je tudi poostritev varnostnih ukrepov na najprometnejših središčih.

"Nujno je treba uvesti poseben režim na vseh letališčih, pa tudi v drugih večjih objektih, ki se nanašajo na transport v državi," je poudaril Medvedjev, ki je zaradi napada preložil za torek načrtovani odhod v Davos, kjer se je nameraval udeležiti vsakoletnega Svetovnega gospodarskega foruma.

Moskva je bila lani priča najhujšemu napadu v zadnjih šestih letih, ko sta se na podzemni železnici razstrelili dve samomorilski napadalki, ki sta prišli iz nemirne kavkaške pokrajine Dagestan. V napadu je bilo ubitih 40 ljudi.

Ni podatkov o Slovencih
Iz slovenskega zunanjega ministrstva so sporočili, da slovensko veleposlaništvo v Moskvi spremlja dogajanje, a za zdaj nima nobenih podatkov o slovenskih državljanih, ki bi bili na kraju dogodka in bi potrebovali pomoč. Letala slovenskega prevoznika Adrie Airways sicer pristajajo na moskovskem letališču Šeremetjevo in ne Domodedovo.

Teroristični napad v Moskvi
Teroristični napad v Moskvi